Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που εκπροσωπεί τον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) γιόρτασε χθες 1η Απριλίου, την επέτειο της ανάληψης του Ελέγχου Εναέριας κυκλοφορίας της χώρας μας από τον πρώτο Έλληνα Ελεγκτή το 1947.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

«Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων που επιλέγονται μετά από αυστηρή επιλογή ως προς τις γνώσεις, την αντίληψη του χώρου, την ευφυΐα, την ψυχραιμία, την ικανότητα διεκπεραίωσης πολλαπλών νοητικών εργασιών συγχρόνως, τη μνήμη, την ψυχραιμία υπό πιεστικές συνθήκες, την παρατηρητικότητα, τη σωστή άρθρωση του λόγου (στα Αγγλικά κυρίως αλλά και στα Ελληνικά) και την προσήλωση στη λεπτομέρεια.

Εξεταζόμαστε σε τακτές και αυστηρά καθορισμένες περιόδους ως προς τη σωματική και ψυχική υγεία μας και επαναξιολογούμαστε τακτικά ως προς τις δεξιότητες και γνώσεις μας σύμφωνα με Διεθνείς Κανονισμούς.

Είμαστε υπεύθυνοι για:

  • την αποφυγή σύγκρουσης αεροσκαφών στον αέρα και στο έδαφος
  • την παροχή πληροφοριών στα πληρώματα
  • τη Συνέγερση Υπηρεσιών Διάσωσης.

Όλα τα παραπάνω τα πραγματοποιούμε με άμεση ραδιοτηλεφωνική επικοινωνία με τους πιλότους των αεροσκαφών και με τη βοήθεια ορισμένων συστημάτων επιτήρησης (Radar) όπου είναι διαθέσιμα.

Στελεχώνουμε 19 Αεροδρόμια στην Ελλάδα καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας από το οποίο ελέγχονται και επιτηρούνται όλες οι πτήσεις που πετάνε μέσα στο ATHINAI FIR/HELLAS UIR, μια περιοχή που περιλαμβάνει Εθνικό αλλά και Διεθνή Εναέριο χώρο. Ελέγχουμε και είμαστε υπεύθυνοι για περίπου 700,000 πτήσεις τον χρόνο που είτε προσγειώνονται και απογειώνονται από Ελληνικά Αεροδρόμια, είτε υπερίπτανται του εναερίου χώρου μας μέχρι του ύψους των 47,000 ποδών.

Συνεργαζόμαστε στενά με τις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην Εθνική Άμυνα της Χώρας.

Συμβάλλουμε με μεγάλη βαρύτητα στην Τουριστική μας Βιομηχανία, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών χρησιμοποιεί το αεροπλάνο και συμμετέχουμε στην εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης για τη χώρα μας από την πρώτη κιόλας στιγμή που επιβιβάζεται στο αεροπλάνο με προορισμό την Ελλάδα από οπουδήποτε.

Για πάνω από 70 χρόνια υπηρετούμε το επάγγελμα με αφοσίωση, υπευθυνότητα, υπερηφάνεια και με όλες μας τις δυνάμεις, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ελάχιστο προσωπικό, παλιό εξοπλισμό και με συνεχώς διογκούμενη κυκλοφορία. Παρόλο που σύμφωνα με τον Ε. Κ. 391 / 2013 το κόστος των Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας (μισθοί, συντάξεις, κόστος υλικοτεχνικής υποδομής) δεν επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό, δεν υποστηρίζεται επαρκώς ώστε να μεγιστοποιήσει την απόδοσή της προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας».