Την κατασκευή νέου μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο από το 2040 θα αντικαταστήσει τα Eurofighter Typhoon και τα Rafale, ετοιμάζουν Γερμανία και Γαλλία.

Τον περασμένο Ιούλιο είχαν μπει οι βάσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ αξιωματούχοι των δύο χωρών θα υπογράψουν έγγραφα με τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, στο περιθώριο του Berlin Air Show, το οποίο ξεκινά σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου, όπως αναφέρουν γερμανικές στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το νέο αεροσκάφος θα μπορεί να επιχειρεί τόσο μόνο του, όσο και επικεφαλής μοίρας άλλων όπλων μεταξύ των οποίων και drones, ενώ θα έχει την ικανότητα να εκτελεί τόσο αμυντικές όσο και επιθετικές αποστολές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν το νέο μαχητικό θα πετά μόνο επανδρωμένο ή και μη. Ο στόχος είναι τα νέα αεροσκάφη να αρχίσουν να επιχειρούν από το 2040, με περιορισμένες δυνατότητες.

Επιπλέον, η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή νέου αεροσκάφους θαλάσσιας επιτήρησης, με στόχο να είναι λειτουργικό έως το 2035, σύμφωνα με τις ίδιες γερμανικές στρατιωτικές πηγές.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε υποβρύχιες συρράξεις, παρακολούθηση και υποστήριξη και μακροπρόθεσμα θα ανοίξει σε άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.