Η πρώτη στα χρονικά Αφγανή γυναίκα πιλότος πολιτικής αεροπορίας έκανε solo με το μονοκινητήριό της τον γύρο του κόσμου και μας διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της.

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Αλευρίτη

H Shaesta Waiz γεννήθηκε σε ένα στρατόπεδο προσφύγων. Η οικογένειά της και αυτή ταξίδεψε από το Αφγανιστάν στην Αμερική το 1987 για να ξεφύγει από τον σοβιετικό-αφγανικό πόλεμο. Μεγάλωσε με τους γονείς της και τις πέντε αδελφές της στο Ρίτσμοντ της Καλιφόρνια και το μέλλον της ήταν προκαθορισμένο. Θα παντρεύονταν σε μικρή ηλικία, θα έκανε πολλά παιδιά και θα ήταν μια καλή νοικοκυρά.

Μέχρι που ανακάλυψε το πάθος της για την αεροπορία. Και κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος πολιτικής αεροπορίας από το Αφγανιστάν. Και να ταξιδέψει με το μονοκινητήριό της όλο τον κόσμο. Ετσι απλά.

– Είσαι η πρώτη γυναίκα πιλότος πολιτικής αεροπορίας από το Αφγανιστάν και η πρώτη που έχεις προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους στην οικογένειά σου. Πότε συνειδητοποίησες το πάθος σου για την αεροπορία;
Είχα την ευκαιρία να πετάξω σε εμπορική πτήση όταν ήμουν 18 ετών. Καθισμένη στο πίσω μέρος ενός αεροσκάφους της Delta, περίμενα το αεροπλάνο να απογειωθεί στον ουρανό σαν πύραυλος. Ημουν πολύ νευρική. Μεγαλώνοντας, είχα το φόβο να πετάω. Οταν το αεροσκάφος τελικά απογειώθηκε και ανέβηκε ομαλά στον ουρανό, ένιωσα ένα δυνατό συναίσθημα. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα ίσως να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο μια μέρα, αν επρόκειτο να ακολουθήσω μια καριέρα πιλότου. Ενα βιβλίο γεωγραφίας θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα για μένα από μια λίστα χωρών. Θα μπορούσε να σημαίνει αναμνήσεις. Και τότε συνειδητοποίησα ότι το όνειρό μου ήταν να γίνω πιλότος. Συχνά λέω στα μικρά παιδιά ότι ο μεγαλύτερος φόβος σας στη ζωή μπορεί να είναι το μεγαλύτερο πάθος σας. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είστε γενναίοι και να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας.

– Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που ήρθες αντιμέτωπη αυτά τα χρόνια; Και πόσο δύσκολο ήταν να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια;
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισα τα τελευταία χρόνια ήταν το να χτίσω το σχέδιο μου για να ακολουθήσω τα όνειρά μου να πετάξω σε όλο τον κόσμο για να εμπνεύσω την επόμενη γενιά. Δεν με κατάλαβαν όλοι, ούτε υποστήριξαν τα όνειρά μου. Αυτό ήταν αποθαρρυντικό κάποιες στιγμές. Εγώ, μια πρόσφυγας, ένα νεαρό κορίτσι από το Αφγανιστάν, που μεγάλωσε με το σκεπτικό ότι δεν θα συνεισφέρει στην κοινωνία εκτός από το να είναι μια νοικοκυρά. Το μοναδικό πράγμα που με βοήθησε να ξεπεράσω αυτή την αποθάρρυνση ήταν να θυμίζω στον εαυτό μου ότι το αεροπλάνο δεν ξέρει ποια είμαι. Το γεγονός ότι έχω αυτό το background είναι άσχετο από το cockpit. Το μόνο που έχει σημασία είναι η ικανότητά μου να πετάξω το αεροσκάφος, τίποτα άλλο.

– Τι συμβουλή θα έδινες σε κάθε γυναίκα που ενδιαφέρεται για μια καριέρα πιλότου;
Θα της έλεγα ότι θα προκληθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Να αφιερώσει τον εαυτό της στο τελικό αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της θυσίας που έχει κάνει για να γίνει επαγγελματίας πιλότος. Η έννοια της πτήσης είναι αφύσικη για τον άνθρωπο, οπότε να περιμένει ότι θα βρεθεί έξω από τη ζώνη του βολέματός της. Να πάρει ό,τι ξέρει για την αεροπορία και να το εφαρμόσει στο πώς μπορεί να βελτιώσει τις πιλοτικές ικανότητές της. Να κοιτάξει το κάθε εμπόδιο ως ευκαιρία. Ποιος ξέρει, ίσως μπορεί να θέλει να πετάξει σε όλο τον κόσμο κάποια μέρα! Το πιο σημαντικό, να έχει αυτοπεποίθηση. Μόλις γίνει πιλότος, να καταλάβει ότι κέρδισε αυτό τον τίτλο και να προχωρήσει με εμπιστοσύνη στον εαυτό της γνωρίζοντάς το.

– Εχεις ιδρύσει το Dreams Soar. Ποια ανάγκη σου δημιουργήθηκε για να προχωρήσεις σε ένα τέτοιο βήμα αλλά και ποιες προκλήσεις αντιμετώπισες;
Το Dreams Soar είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2015 για να εμπνεύσει την επόμενη γενιά της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) μέσω της αεροπορίας. Υπάρχει μια έλλειψη γυναικών σε αυτές τις βιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο, και το Dreams Soar προωθεί ενεργά τη STEM ώστε να κάνει τη διαφορά μέσω μιας παγκόσμιας πτήσης σε όλο τον κόσμο. Το Dreams Soar έχει δουλέψει με διάφορους συνεργάτες από την αεροπορική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις προβολής για μικρά παιδιά και ενήλικες που θα εισαχθούν στις σταδιοδρομίες STEM. Σε όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας πτήσης, το Dreams Soar κερδίζει χρήματα για τη δημιουργία υποτροφιών. Μόλις ολοκληρωθεί η πτήση, στόχος μας είναι να χορηγήσουμε υποτροφίες σε μικρά παιδιά παγκοσμίως που εμπνέονται από αυτή την πρωτοβουλία. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας είναι να συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις προβολής σε όλο τον κόσμο σε χώρες που δεν έχουμε επισκεφτεί κατά τη διάρκεια της ατομικής παγκόσμιας πτήσης. Ελπίζουμε να συμπεριλάβουμε τα μέλη της ομάδας μας και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες από τις τοπικές κοινότητες που επισκεπτόμαστε ώστε να ασκήσουμε ισχυρότερη επίδραση πάνω τους.

– Πες μας λίγα λόγια για αυτή την εκπληκτική εμπειρία, του να πετάξεις μόνη σου σε όλο τον κόσμο. Πιστεύεις ότι αυτή η πράξη εμπνέει και άλλες γυναίκες να φτάσουν τα όνειρά τους;
Το να πετάξω σε όλο τον κόσμο μόνη μου ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Είχα την ευκαιρία να πετάξω μόνη μου πάνω από 24.000 ναυτικά μίλια, με 30 στάσεις σε 22 χώρες και σε πέντε ηπείρους, για να δείξω σε νεαρά κορίτσια και αγόρια ότι τα όνειρα όντως εκτοξεύονται! Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με πάνω από 3.000 παιδιά, πρόσωπο με πρόσωπο, και να φέρω τη STEM και την αεροπορία σε αυτά και στις χώρες τους. Η συνάντηση με αυτά τα παιδιά και οι αντιδράσεις τους σήμαινε για εμένα πάρα πολλά και δικαιολόγησε, γιατί πέταξα σε όλο τον κόσμο!