Την πρώτη μέρα της 2ης Annual Elevate Summit, η Uber ανακοίνωσε μια σειρά από νέες τεχνολογίες και συνεργασίες οι οποίες βοηθούν στην υλοποίηση και λειτουργία του πρώτου παγκόσμιου αστικού αερομεταφορικού δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, έξι μήνες μετά από την ανακοίνωση ότι το Λος Άντζελες θα αποτελέσει μια από τις πρώτες αμερικανικές πόλεις όπου θα λειτουργήσει η υπηρεσία uberAIR, η εταιρεία ενδυνάμωσε τις συνεργασίες της με σημαντικούς κατασκευαστές και εταιρείες τεχνολογίας, καθώς εργάζονται  μαζί με στόχο να πραγματοποιήσουν επιδείξεις πτήσεων το 2020 και εμπορικές διαδρομές το 2023. Αναλυτικότερα:

«Σήμερα, κατά την Annual Elevate Summit, η Uber χρησιμοποίησε την πτήση για να παρουσιάσει την πρόοδο της βιομηχανίας αερομεταφορών σε πολλά μέτωπα που απαιτούνται ώστε να καταστήσει την υπηρεσία uberAIR πραγματικότητα το 2023.

Αυτό περιλαμβάνει πολλαπλά σχέδια ιπτάμενων οχημάτων, νέα τεχνολογία μπαταριών, κατασκευαστικές καινοτομίες και το “λειτουργικό σύστημα” το οποίο θα καταστήσει ασφαλείς, ακριβείς και φιλικές προς το περιβάλλον λειτουργίες που θα επιτρέψουν στις πόλεις να βελτιώσουν άμεσα το συγκοινωνιακό τους δίκτυο.

Αυτή η γιγαντιαία προσπάθεια για να καταστήσουμε εφικτό το να “πατάς ένα κουμπί και να πραγματοποιείς μια εναέρια μεταφορά” μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο μέσω στενών συνεργασιών με το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα και σε αυτό αποσκοπούν οι Elevate Summits» δήλωσε ο  Jeff Holden, Chief Product Officer της Uber.

Επιπλέον, η Uber δεν θα κατασκευάσει τα ιπτάμενα οχήματα, αλλά θα συνεργαστεί με εταιρείες ηγέτες στη βιομηχανία για να δημιουργήσει αεροσκάφη καθέτου απογείωσης και προσγείωσης   (VTOL) που θα χρησιμοποιήσουν το δίκτυο uberAIR. Ακολουθούν κάποιες από τις ανακοινώσεις της πρώτης μέρας της Summit:

Νέο Κοινό Μοντέλο Αναφοράς uberAIR (Common Reference Model): Η Uber επέδειξε ένα Νέο Κοινό Μοντέλο Αναφοράς uberAIR, το οποίο μπορεί να πετάξει σε πάνω από 1.000 πόδια από το έδαφος με ταχύτητα 150-200 μίλια την ώρα. Το μοντέλο διαθέτει τέσσερις ηλεκτρικούς έλικες, οι οποίοι επιτυγχάνουν την κάθετη απογείωση και προσγείωση και προσδίδουν στο αεροσκάφος ασφάλεια, ενώ παράλληλα βοηθούν στην μείωση του θορύβου, καθώς η στάθμη του θορύβου είναι πολύ πιο χαμηλή από τα κοινά ελικόπτερα.

Η Embraer επέδειξε το πρώτο της μοντέλο VTOL: Το νέο μοντέλο Embraer X σηματοδοτεί μια νέα στροφή της εταιρείας, η οποία έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και πιστοποιήσει 50 περίπου μοντέλα, παρέχοντας περισσότερα από 8.000 αεροσκάφη σε 100 χώρες.

Νέο πιλοτικό μοντέλο από την Pipistrel: Η Pipistrel, κατασκευαστής του πρώτου FAA-approved ηλεκτρικού αεροπλάνου, του Alpha Electro, αποκάλυψε ένα νέο πιλοτικό μοντέλο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά συστήματα προώθησης τόσο για την πλεύση όσο και για την κάθετη ανύψωση.

Η Karem Aircraft αποτελεί το νέο σύμμαχο οχημάτων Elevate: Η Uber και η Karem θα συνεργαστούν πάνω στο αεροσκάφος Butterfly, που «φέρει» τέσσερις μεγάλους ρότορες τοποθετημένους στα φτερά και την ουρά (quad tiltrotor). Αυτός ο σχεδιασμός αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ της απόδοσης και της πλεύσης, επιτρέποντας την κάθετη ανύψωση, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα πολύ πιο ήσυχο ηλεκτρικό όχημα, 100% κατάλληλο για το δίκτυο uberAIR.

Νέα Συμφωνία για έρευνα με τον Αμερικανικό Στρατό: Με στόχο τη δημιουργία πιο αθόρυβων, υψηλής απόδοσης συστημάτων ρότορων, που θα χρησιμοποιηθούν στο Κοινό Μοντέλο Αναφοράς (Common Reference Model), η Uber και το τμήμα Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής του Αμερικάνικου Στρατού, το Εργαστήριο Έρευνας Στρατού, υπέγραψαν μια Συμφωνία Συνεργασίας Έρευνας και Ανάπτυξης (CRADA) και ένα Κοινό Πρωτόκολλο Εργασίας (JWS). Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει από κοινού χρηματοδότηση και έρευνα για να κατασκευαστεί η πρώτη στατική συν-περιστρεφόμενη έλικα: ένα νέο πιλοτικό μοντέλο με δύο ρότορες τοποθετημένους ο ένας πάνω στον άλλο, που περιστρέφουν κατά την ίδια κατεύθυνση και είναι αισθητά πιο αθόρυβοι από αυτούς ενός αεροσκάφους.

Νέα συνεργασία σχετικά με τις μπαταρίες με την E-One Moli: Τα ηλεκτρικά VTOL οχήματα απαιτούν νέες τεχνολογίες στις μπαταρίες ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν δεκάδες μεταφορές με μία φόρτιση και να επαναφορτίζονται γρήγορα. Στη φετινή Summit, η Uber ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την E-One Moli (Moli) για τη δημιουργία πακέτων μπαταριών για τα eVTOL αεροσκάφη. Η Moli θα εργάζεται στενά με την ομάδα τη Uber που ασχολείται με τις μπαταρίες, υπό την εποπτεία της Celina Mikolajczak, ώστε να δημιουργήσουν μπαταρίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικά πρωτότυπα των συνεργατών οχημάτων.

Η ChargePoint αποκαλύπτει πιλοτικό σχέδιο φορτιστών eVTOL οχημάτων: Η ChargePoint, η ηγέτης στο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV), αποκάλυψε σήμερα ένα μοναδικό πρωτοεμφανιζόμενο πιλοτικό σχέδιο φορτιστή δύο megawatt, υψηλής ισχύς, που φορτίζει ηλεκτρικά αεροσκάφη και ημιφορτηγά, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρικών αεροσκαφών καθέτου απογείωσης και προσγείωσης(eVTOL).

Η Uber ανακοινώνει τη δεύτερη Διαστημική Συνθήκη με τη NASA: Σε συνέχεια της πρώτης μεταξύ τους συμφωνίας το Νοέμβριο του 2017, η Uber ανακοίνωσε μια δεύτερη συμφωνία Διαστημικής Συνθήκης με τη NASA. Η έρευνα της NASA σχετικά με τα πιλοτικά προγράμματα και τις τεχνολογίες της Αστικής Εναέριας Μετακίνησης (UAM) θα παράγει τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για τη στήριξη της δημιουργίας βιομηχανικών προτύπων, κανόνων και διαδικασιών της Federal Aviation Administration (FAA) και άλλων κανονισμών.

Τέλος, σημειώνεται ότι για να ηγηθεί στο πρόγραμμα Uber Elevate, η Uber πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόσληψη του Eric Allison, ο οποίος προηγουμένως ήταν υπεύθυνος στη Zee.Aero. Προστίθεται στο δυναμικό της Uber ακολουθώντας την πρόσληψη της Celina Mikolajczak από την Tesla και των βετεράνων της NASA, Mark Moore και Tom Prevot, οι οποίοι μπήκαν στο πρότζεκτ πέρσι.