Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

Σε αναμμένα κάρβουνα είναι στην Airbus, εν αναμονή της απόφασης της United που καλείται να επιλέξει ανάμεσα στα A330neo και στα Boeing 787 Dreamliner προς αντικατάσταση των 51 γηρασμένων Boeing 767 που διαθέτει στον στόλο της.

Η Αirbus ευελπιστεί η αμερικανική αεροπορική εταιρία να επιλέξει τελικά τα Α330neo έναντι των Boeing 787, προκειμένου να διατηρηθούν οι προγραμματισμένοι ρυθμοί παραγωγής οι οποίοι πάντως είναι ήδη πεσμένοι, λόγω της χαμηλής ζήτησης στην αγορά.

Το deal, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 14 δισ. δολάρια, θα δώσει μεγάλη ανάσα στην Airbus η οποία τον τελευταίο καιρό ήρθε αντιμέτωπη με αρκετές ακυρώσεις παραγγελιών A330neo.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή της Iran Air, η οποία είχε συμφωνήσει με την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρία για αγορά 28 αεροσκαφών Αirbus A330-900neo, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, με την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, επέφεραν την ματαίωση του deal (αφού πολλά εξαρτήματα των αεροσκαφών της Airbus παράγονται στις ΗΠΑ).

Είχαν προηγηθεί τα διαδοχικά «χαστούκια» από τις American και Hawaiian Airlines, οι οποίες προτίμησαν να πορευτούν με αεροσκάφη 787, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Boeing. Η Hawaiian μάλιστα είχε ήδη προχωρήσει στην παραγγελία έξι A330-800neo και η τελική ακύρωση της συμφωνίας άφησε τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους δίχως πελάτες.

Στην παρούσα φάση η Airbus έχει λιγότερες από 200 παραγγελίες αεροσκαφών A330neo από 13 πελάτες, με την AirAsia X να αποτελεί τον καλύτερο της πελάτη με 66 αεροπλάνα συνολικής αξίας 19,6 δισ. δολαρίων.

Να σημειώθει, πάντως, ότι η περίπτωση της United μόνο εύκολη δεν είναι για την Airbus και αυτό γιατί η αμερικανική εταιρία δεν διαθέτει επί του παρόντος στον στόλο της oύτε ένα Airbus A330. Αντιθέτως πετάει ήδη 37 Boeing 787 Dreamliner και η προμήθεια μερικών ακόμα αεροσκαφών του ίδιου τύπου θα έμοιαζε η πιο λογική κίνηση.

Η Airbus θα πρέπει, συνεπώς, να κάνει μια πραγματικά καλή πρόταση στην United αν θέλει να αποσπάσει το «ναι» της τελευταίας και να κλείσει ένα εξαιρετικά σημαντικό, πρωτίστως για την ίδια, deal.