«Αυτό είναι το ισχυρότερο ελικόπτερο που είχαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος των CH-53, Συνταγματάρχης Hank Vanderborght. «Όχι μόνο το πιο ισχυρό, το πιο σύγχρονο αλλά και το πιο έξυπνο».

Το Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών έλαβε το πρώτο του ελικόπτερο CH-53K King Stallion, την Τετάρτη 16 Μαΐου, το οποίο προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση του Σώματος Πεζοναυτών New River στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με πληροφορίες του The Drive.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το onalert.gr, το ελικόπτερο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Sikorsky, μια θυγατρική της Lockheed Martin, και πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του το 2015. Έχει ύψος 8.5 μέτρα και μήκος 30 μέτρα, τροφοδοτείται από τρεις T408-GE-400 κινητήρες με στροβιλοσυμπιεστές, οι οποίοι δίνουν την δυνατότητα στο King Stallion να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα περίπου 230 μίλια την ώρα. Και έχει μέγιστο υψόμετρο περίπου 2.900 μέτρων.

Έχει επίσης ένα μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 40 τόνους και μπορεί να μεταφέρει εξωτερικά πάνω από άλλους 12 τόνους – τρεις φορές περισσότερο από ότι ο προκάτοχος του το CH-53E. Στην καμπίνα του μπορεί να χωρέσουν δύο Humvees ή ένα ελαφρύ θωρακισμένο όχημα. Είναι επίσης εξοπλισμένο με γυάλινο πιλοτήριο, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι διαθέτει ψηφιακές οθόνες, για το τετραμελές πλήρωμα, καθώς και σύνθετες λεπίδες στροφέων υψηλής απόδοσης τέταρτης γενιάς με σφηνωμένες άκρες.

Το Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών επιθυμεί να παραλάβει 200 CH-53K King Stallion.

Δείτε σύντομο βίντεο με το King Stallion εν ώρα δράσης.