Αποστολή: Ηλέκτρα Αλευρίτη

Δείτε κάθε γωνιά της ομορφιάς της λίμνης Saimaa, εξερευνήστε δάση, χαλαρώστε σε ένα παραδοσιακό φινλανδικό cottage –οι καλοκαιρινές κατοικίες των Φινλανδών που είναι μικρά, ξύλινα σπιτάκια- κάντε σάουνα και μετά μπάνιο στην λίμνη και βιώστε από κοντά την φινλανδική κουλτούρα.

Η νέα απευθείας πτήση της Ryanair από Αθήνα προς την πόλη της Λαπεενράντα διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες. Η ομορφιά του τοπίου που θα βλέπαμε για τις επόμενες επτά ημέρες, φάνηκε πριν καν προσγειωθεί το αεροπλάνο.

Η λίμνη Saimaa είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ευρώπη, έχει βραβευτεί στις πέντε πιο όμορφες λίμνες του κόσμου και έχει περίπου 13.710 νησιά. Εκτείνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Φινλανδίας και αποτελεί την καλύτερη λύση για ένα μοναδικό κυκλικό road trip γύρω από αυτήν.

Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας από την Λαπεενράντα, μια μικρή, ήσυχη, παραλίμνια πόλη της Φινλανδίας. Περπατήστε στο κέντρο της πόλης και κάντε μια κρουαζιέρα στη λίμνη Saimaa. Διαμονή; Στο Lappeenranta Spa.


Δεύτερος σταθμός ήταν η μικρή πόλη της Imatra, με τον ποταμό Vuoksi να την περιβάλλει. Εκεί, στο Vuoksi Fishing Park, μπορείτε να ψαρέψετε το σολομό σας και να φάτε στο εστιατόριο του καπετάνιου την αγαπημένη σούπα τους. Καλή επιλογή για διαμονή είναι το ξενοδοχείο Imatran Kylpyla Spa, που βρίσκεται μέσα στο δάσος.

Το road trip συνεχίζεται στην όμορφη περιοχή Puumala. Εκεί, μας υποδέχθηκε η Paula, όπου μας έδειξε τα cottages της, τα Okkala Holidays Cottages. Έπειτα, κατευθυνθήκαμε προς τα ξακουστά Astuvansalmi Rock Paintings. Πρόκειται για κόκκινες προϊστορικές ζωγραφιές πάνω σε βράχους που απεικονίζουν ζώα, κυνηγούς κτλ και αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Καταλήξαμε σε μια πανέμορφη ξύλινη βίλα, τη Villa Natalia. Εκεί, μας υποδέχθηκε η Sirpa, ιδιοκτήτρια της βίλας και του οινοποιείου της περιοχής, Ollinmaki winery.

Επόμενος σταθμός το σπίτι και ξενοδοχείο του Tertti Manor, ένα farm hotel πολύ ιδιαίτερο και προσεγμένο, όπως επίσης και το Tea House of Wehmais της Anna, μιας γυναίκας που κατάφερε να εντάξει το τσάι στην κουλτούρα των Φινλανδών. Διανυκτέρευση; Στο Spa and Hotel Resort Jarvisydan που διοργανώνει κρουαζιέρες για να δείτε από κοντά την υπό εξαφάνιση ringed seal (φώκια) της περιοχής.

Τελευταία σημαντική και τουριστική πόλη της περιοχής γύρω από την λίμνη, είναι η Savonlinna με το πέτρινο κάστρο της, όπου κάθε καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης λόγω των φεστιβάλ Όπερας που διοργανώνονται.

Στην περιοχή επίσης, υπάρχει και το Μουσείο Riihisaari. Καλή επιλογή για τη διαμονή σας είναι το παλαιότερο ξενοδοχείο στη Φινλανδία, το ιστορικό Hotel Punkaharju. Στην εν λόγω περιοχή, μπορείτε να επισκεφτείτε το Lusto Forest Museum.

Extra tips
-Στο φινλανδικό φαγητό κυριαρχεί το ψάρι. Το δεύτερο πιο δημοφιλές είναι τα berries και τα karelian pastries- πιτάκια με ψωμί και γέμιση ρυζιού. Εάν είστε πιο πολύ του κρέατος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τάρανδο.
-Εάν πάτε καλοκαίρι ή άνοιξη, να είστε προετοιμασμένοι για την μεγάλη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, νυχτώνει γύρω στις 11 το βράδυ, και ξημερώνει στις 4!
σάουνα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Φινλανδών. Κάθε σπίτι έχει τη δική του σάουνα. Οι Φινλανδοί είναι περίπου 5 εκατομμύρια και έχουν 3 εκατομμύρια σάουνες!

Το ταξίδι διοργανώθηκε από την Ryanair και τους Τουριστικούς Οργανισμούς της Φινλανδίας Visit Saimaa και Go Saimaa. Περισσότερες πληροφορίες για την νέα απευθείας πτήση Αθήνα- Λαπεενράντα στο www.ryanair.com.