Σε 12 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε από αυστραλιανό δικαστήριο ένας υπήκοος Σρι Λάνκα, ο οποίος το 2017, υπό την επήρεια ναρκωτικών, ισχυρίστηκε ότι είχε στην κατοχή του βόμβα και απείλησε να την πυροδοτήσει στη διάρκεια πτήσης αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

Πιο συγκεκριμένα, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν το Μάιο του 2017 όταν η πτήση MH128 με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Μελβούρνη, αφού ο κατηγορούμενος Μάνοντ Μαρκς ισχυρίστηκε ότι το φορητό ηχείο που είχε στην κατοχή του ήταν βόμβα. Ο 25χρονος άνδρας είχε πάρει μεθαμφεταμίνη καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο και υπέφερε από παραισθήσεις. Προσπάθησε να εισέλθει στο κόκπιτ και απείλησε να «καταστρέψει» το αεροπλάνο με τη βόμβα.

«Οι επιβάτες όχι μόνο ανησύχησαν, αλλά πείστηκαν ότι είχατε στην κατοχή σας μία βόμβα», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου της κομητείας της Βικτόρια Μάικλ Μακίνερνεϊ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιβάτες κατάφεραν να ρίξουν τον Μαρκς στο πάτωμα και να τον ακινητοποιήσουν, δένοντάς του τα χέρια. Πάντως το δικαστήριο παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είχε προετοιμάσει την ενέργεια ή ότι είχε τρομοκρατικά κίνητρα. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 220 άνθρωποι.

Τέλος, ο Μαρκς μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική από την οποία πήρε εξιτήριο λίγες ώρες αργότερα και είχε δηλώσει αθώος στις κατηγορίες.