Προσπερνώντας τις αντιδράσεις από το Κογκρέσο η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά κανονικά τα σχέδια παράδοσης στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου του πρώτου από τα F-35 που έχει παραγγείλει η Άγκυρα, όπως μεταδίδει το Defense News.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin επιβεβαίωσε ότι η τελετή παράδοσης θα γίνει στις εγκαταστάσεις της στο Φορτ Γουέρθ την επόμενη εβδομάδα. Το αεροσκάφος θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην αεροπορική βάση Luke AFB της Αριζόνα, όπου θα αρχίσει η εκπαίδευση Τούρκων πιλότων.

Ακόμη, σημειώνεται ότι η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα την πράξη εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA), η οποία περιλαμβάνει φρασεολογία, που αποσκοπεί στο να βάλει στον πάγο την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, μέχρις ότου το Πεντάγωνο παραδώσει στο Κογκρέσο έκθεση με βασικά ζητήματα της τουρκικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα όσον αφορά στη συμφωνία για την προμήθεια των ρωσικών S-400 και στη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Μέχρι στιγμής πάντως το Defense News αναφέρει, ότι το Πεντάγωνο φαίνεται ότι δεν σχεδιάζει να εμποδίσει την Τουρκία να παραλάβει το πρώτο της F-35 ή να βάλει περιορισμούς στη χρήση του στη βάση Luke AFB.