Με το αρματαγωγό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Χίος» μεταφέρθηκε στην Κύπρο αποσυναρμολογημένο πιστό αντίγραφο του μεταγωγικού αεροσκάφους Νοράτλας.

Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου θα τοποθετηθεί στο σημείο όπου τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε, το μεταγωγικό αεροσκάφος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που μετέφερε καταδρομείς και απογειώθηκε από το Μάλεμε της Κρήτης.

Την συναρμολόγηση θα αναλάβουν τεχνικοί της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και η αποκάλυψη του Νοράτλας θα πραγματοποιηθεί κατά τις εκδήλωσης μνήμης και τιμής που θα διοργανωθούν τον επόμενο μήνα για την μαύρη επέτειο της εισβολής.

Το αεροσκάφος το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση ΝΙΚΗ για την αερομεταφορά της 1ης Μοίρας Καταδρομών, με σκοπό την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής, καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, με αποτέλεσμα το θάνατο του τετραμελούς πληρώματος του και όλων των καταδρομέων της διμοιρίας που επέβαινε σε αυτό πλην ενός του Θανάση Ζαφειρίου.

Το αεροσκάφος μαζί με 16 από τους πεσόντες καταδρομείς, τάφηκε κάτω από χώματα στην περιοχή όπου αργότερα ανεγέρθη ο τύμβος της Μακεδονίτισσας. Τα συντρίμμια αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν πριν από δυο χρόνια στην περιοχή για ανεύρεση των οστών των πεσόντων καταδρομέων και η αποκατάσταση του τύμβου ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των στρατιωτικών ευρημάτων και εξοπλισμού που εντοπίστηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας κατά την εκταφή του στρατιωτικού αεροσκάφους με την κωδική ονομασία ΝΙΚΗ 4, παρουσία και του επιτρόπου προεδρίας Φώτη Φωτίου.