Είναι γεγονός, πως πολλές αεροπορικές εταιρείες χωρών της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τα δρομολόγιά τους προς την πόλη Νατζάφ του Ιράκ, λόγω των ταραχών που σημειώνονται στην περιοχή αυτή τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, η Flydubai των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέφερε ότι δεν θα εκτελεστούν δρομολόγια μέχρι τις 22 Ιουλίου. Η εταιρεία εκτελεί ένα δρομολόγιο ημερησίως από το Ντουμπάι για την Νατζάφ και προς το παρόν «παρακολουθεί την κατάσταση» που διαμορφώνεται στην περιοχή, είπε μια εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κρατικός αερομεταφορέας της Ιορδανίας, η Royal Jordanian, ματαίωσε επίσης τα τέσσερα δρομολόγια που εκτελεί κάθε εβδομάδα στη Νατζάφ, λόγω «της κατάστασης στον τομέα ασφαλείας στο αεροδρόμιο» της πόλης. Τα τελευταία χρόνια η Royal Jordanian έχει διακόψει κατά καιρούς τις πτήσεις της σε εννέα προορισμούς της ευρύτερης περιοχής, από τη Μοσούλη του Ιράκ μέχρι το Άντεν και τη Σαναά της Υεμένης, για λόγους ασφαλείας λόγω αναταραχών και συγκρούσεων.

Εξάλλου, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι τα ιρανικά αεροσκάφη που επρόκειτο να προσγειωθούν στη Νατζάφ θα κατευθυνθούν στη Βαγδάτη. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Ρεζά Τζαφαρζαντέχ δε διευκρίνισε πόσες πτήσεις θα επηρεαστούν από αυτήν την απόφαση.

Σημειώνεται, πως το αεροδρόμιο της ιερής για τους σιίτες πόλης Νατζάφ έκλεισε την Παρασκευή, καθώς εκατοντάδες Ιρακινοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του. Τις τελευταίες ημέρες διογκώνονται οι κινητοποιήσεις στο νότιο Ιράκ, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τη διαφθορά και τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι διέταξε να απομακρυνθεί από τη θέση του όλο το διοικητικό συμβούλιο του αεροδρομίου της Νατζάφ, μετά την εισβολή δεκάδων διαδηλωτών στον διάδρομο και στην κεντρική του αίθουσα.

Τέλος, τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στο νότιο Ιράκ, εξωθώντας τις αρχές να κηρύξουν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βασόρα.