Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

Σε αρκετά δύσκολη θέση έχουν φέρει τον τελευταίο καιρό την Ryanair οι απεργίες του ιπτάμενου προσωπικού της. Οι εργαζόμενοι της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη οργανώνονται όλο και πιο πολύ σε εθνικά και διεθνή συνδικάτα, τα οποία ζητούν για λογαριασμό των μελών τους καλύτερες αμοιβές, αντιτίθενται στις ενοικιάσεις εργαζομένων και διεκδικούν βελτιωμένες συνθήκες εργασίας.

Μάλιστα, εξαιτίας της πιο πρόσφατης απεργίας που πραγματοποιήθηκε από κοινού από κυβερνήτες και αεροσυνοδούς το περασμένο διήμερο (25-26/7) σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο η Ryanair προχώρησε στην ακύρωση 600 πτήσεων με αποτέλεσμα να επηρεαστούν πάνω από 50.000 επιβάτες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι ανταγωνιστές της Ryanair καιροφυλακτούν, οσμιζόμενοι τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τα προβλήματα της ιρλανδικής εταιρίας. Σε μια εποχή που η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία και οι πιλότοι, κατά κύριο λόγο, αλλά και οι αεροσυνοδοί είναι περιζήτητοι για κάθε αεροπορική εταιρία, η αδυναμία της Ryanair να κρατήσει το προσωπικό της ικανοποιημένο μόνο εναντίον της ίδιας και προς όφελος των αντιπάλων της μπορεί να λειτουργήσει.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αρκετές εταιρίες που συναγωνίζονται την Ryanair επέλεξαν το το συγκεκκριμένο χρονικό διάστημα για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν, μεταξύ άλλων, και τους δυσαρεστημένους πρώην και νυν υπαλλήλους της ιρλανδικής low-cost. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg η British Airways, την ημέρα που ξεκίνησε η προαναφερθείσα διήμερη απεργία των εργαζομένων της Ryanair, έκανε γνωστό ότι αναζητά συγκυβερνήτες ενώ η EasyJet, την ίδια μέρα, ανακοίνωσε πως ψάχνει 1,200 επιπλέον αεροσυνοδούς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Norwegian που, μια ημέρα πριν από την έναρξη της απεργίας του ιπτάμενου προσωπικού της Ryanair, γνωστοποίησε την απόφαση της να προσλάβει περισσότερους κυβερνήτες στη βάση της στο Δουβλίνο

H κίνηση της Norwegian δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι Σκανδιναβοί «γλυκοκοιτάζουν» τους περίπου 100 πιλότους καθώς και τους 200 αεροσυνοδούς τους οποίους η Ryanair αναμένεται να απολύσει, συνεπεία της συρρίκνωσης της βάσης της στην ιρλανδική πρωτεύουσα (θα μειώσει, εξαιτίας των απεργιών, από 30 σε 24 τα αεροσκάφη της που επιχειρούν από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου τον προσεχή χειμώνα).

Είναι αλήθεια πως η Ryanair δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με τον συνδικαλισμό, ωστόσο με τις τελευταίες εξελίξεις έχει υποχρεωθεί να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση απέναντι στα σωματεία των εργαζομένων. Και δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με την συνεχή είσοδο σε αυτόν νέων παικτών.

Η εταιρία από την Ιρλανδία, όπως και οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρία άλλωστε που θέλει να μείνει μακριά από μπελάδες, δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει υπαλλήλους, ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα χρειαστεί να προβεί σε πιο γενναίες παραχωρήσεις προς τους εργαζομένους της προκειμένου να ικανοποιήσει τους τελευταίους και να αποτραπούν έτσι μελλοντικά απεργίες αλλά και κύματα φυγής προς ανταγωνίστριες εταιρίες, που όπως προαναφέρθηκε, παραμονεύουν στην γωνία.

Aν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν τον πιο «μαλακό» και διαλλακτικό Πίτερ Μπέλιου (νυν Γενικό Διευθυντή της Ryanair με επιτυχημένο πέρασμα από την Malaysia Airlines τόσο στη θέση του Γενικού Διευθυντή όσο και σε αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου) να αντικαθιστά προσεχώς τον «άκαμπτο» Μάικλ Ο’Λίρι στην κεφαλή της Ryanair, ενδεχομένως να δούμε να αλλάζει ριζικά το κλίμα στην ιρλανδική εταιρία.