Στα χέρια των Αιγυπτιακών αρχών και συγκεκριμένα σε ομάδα της Ιντερπόλ στην Λευκωσία, παραδόθηκε το Σάββατο ο Σεΐφ Ελ Ντιν Μουσταφά, ο οποίος τον Μάρτιο του 2016 κατέλαβε αεροσκάφος της EgyptAir, που εκτελούσε εσωτερική πτήση και τελικά προσγειώθηκε στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το ant1iwo.com, μετά από διαβεβαιώσεις που λήφθηκαν από τις αρχές της Αιγύπτου ότι θα τύχει δίκαιης αντιμετώπισης σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα, τα κυπριακά δικαστήρια αποφάσισαν την έκδοση του στο Κάιρο.

Ο 61χρονος Μουσταφά, με προσφυγή του ζητούσε όπως δικαστεί στην Κύπρο, εκφράζοντας φόβους ότι στην χώρα του δεν θα τύχει δίκαιης δίκης. Αφού εξάντλησε κάθε ένδικο μέσο στην Κύπρο, κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης απέρριψε σχετικό αίτημα του:

«Στη συνέχεια, ζήτησε ο ίδιος να μην εκπροσωπείται από την δικηγόρο του, εκφράζοντας την επιθυμία να πάει στη χώρα του. Συνεπώς, αποσύρθηκε το αίτημά του από το ΕΔΑΔ, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν οι διαδικασίες έκδοσής του στη βάση της διμερούς Σύμβασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου για έκδοση φυγόδικων για ποινικά αδικήματα».

Ο επίδοξος αεροπειρατής στις 29 Μαρτίου του 2016, υπό την απειλή ζώνης με εκρηκτικά η οποία αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν ψεύτικη, κατέλαβε αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια – Κάιρο και ανάγκασε τον κυβερνήτη να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 72 επιβάτες και πλήρωμα, τους οποίους απελευθέρωσε σταδιακά μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στην Κύπρο και ομηρία έξι ωρών.

Τέλος, ως αιτήματα του ανέφερε, την απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων από τις αιγυπτιακές φυλακές καθώς επίσης να συναντηθεί και με την πρώην Κύπρια σύζυγο του.