Σας παρουσιάζουμε τις 10 πιο κομψές στολές αεροσυνοδών που πέρασαν ποτέ και θα περάσουν από τους διαδρόμους των αεροσκαφών.

Κείμενο: Τζωρτζίνα Περιστέρη

Kατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μπορεί κάποιος να περιμένει μία καθυστέρηση –μικρή ή μεγάλη– ή μία άβολη θέση στο αεροπλάνο. Λογικά όμως, δεν περιμένει να δει δημιουργίες διάσημων ονομάτων της μόδας, που κάνουν τον διάδρομο του αεροσκάφους να θυμίζει περισσότερο «κόκκινο χαλί».


Συγκεντρώσαμε σε έναν κατάλογο τις δέκα, κατά τη γνώμη μας, πιο εμβληματικές εμφανίσεις των ιπτάμενων συνοδών από τη δεκαετία του 1960, μέχρι και σήμερα. Ολες οι εμφανίσεις φέρουν πάνω τους την υπογραφή διάσημων, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδιαστών μόδας, όπως είναι ο Emilio Pucci, ο Pierre Balmain, ο Mario Armond Zamparelli, o Ettore Bilotta, η Σοφία Κοκοσαλάκη, ο Datuk Seri Farah Khan, ο Craig Bright και ο Ozwald Boateng OBE.

Για την Braniff International Airways στη δεκαετία των sixties, O Emilio Pucci δημιούργησε ιδιαίτερες στολές για τις ιπτάμενες συνοδούς. Ζωηρά χρώματα, προχωρημένα γραμμικά ή ασύμμετρα σχέδια και παστέλ αποχρώσεις έκαναν την ανατροπή για εκείνη την εποχή. Οι αεροσυνοδοί της εταιρείας φορούσαν νάιλον μπλούζες, καταπράσινες μπότες και ριγέ παντελόνια. Τίποτα όμως δεν ξεπερνούσε σε πρωτοτυπία το ιδιαίτερο καπέλο που τελειοποιούσε τη στολή. Ηταν μία πλαστική φούσκα, στους ίδιους χρωματισμούς με τα υπόλοιπα μέρη της αμφίεσης, το οποίο όμως δεν ήταν εύχρηστο. Ποιος είπε ότι η μόδα δεν θέλει θυσίες; Οι κοπέλες πάντως το απέφευγαν, συνήθως, κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Συνεχίζοντας το ταξίδι στο παρελθόν, αξίζει να θυμηθούμε τις στολές της Αmerican Airlines εντός της δεκαετίας του ‘60, οι οποίες ονομάστηκαν «American Beauty». Το κόκκινο φόρεμα της εμφάνισης απέπνεε αέρα κομψότητας και γαλλικής φινέτσας, ενώ παράλληλα είχε και ένα πιο αθλητικό στιλ. Συνοδευόμενη από το καπελάκι και τα γάντια, έκανε τις πτήσεις της αμερικανικής εταιρείας μία ξεχωριστή εμπειρία για όσους είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα αεροπορικό ταξίδι. Με αυτήν τη στολή η αμερικανική αεροπορική εταιρεία κατάφερε να «δημιουργήσει» μόδα στις αρχές της επόμενης δεκαετίας διαμορφώνοντας το στιλ των seventies. Σχεδιαστής ήταν ο Pierre Balmain.

H Hughes Airwest στη δεκαετία των ‘70s καινοτόμησε με μία στολή που μόνο συνηθισμένη δεν ήταν. Εντύπωση έκανε σίγουρα το τεράστιο κίτρινο πόντσο, που είναι ένα αξεσουάρ αρκετά θηλυκό και άνετο και που έκανε τον καθένα να αναρωτηθεί αν πρόκειται για αεροσυνοδούς ή για celebrity. Σχεδιαστής ήταν ο Mario Armond Zamparelli.

Η Etihad Airways, παράλληλα με τα νέα airbus A380 and Boeing 787, εγκαινίασε το 2014 και τις νέες στολές του ιπτάμενου προσωπικού της και σίγουρα τα σχόλια ήταν κάτι παραπάνω από θετικά. Κυριαρχούν οι γήινες αποχρώσεις, ενώ ο σχεδιαστής Ettore Bilotta τόλμησε να πρωτοτυπήσει, χρησιμοποιώντας έναν ζεστό τόνο του καφέ, συνοδευόμενο από μωβ και λευκό. Τα retro καπελάκια θυμίζουν stars του παλιού Hollywood και σε συνδυασμό με το απαλό make-up η εμφάνιση έγινε απογειωτική και κάτι παραπάνω από μία απλή στολή.

Σαφώς και δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο η δική μας Aegean Airlines με τη στολή που δημιούργησε το 2015. Η σκούρα μπλε απόχρωση προσδίδει κομψότητα και απαράμιλλο στιλ. Τα μικροσκοπικά καπελάκια μετατρέπουν την αμφίεση σε ένα εντυπωσιακό σύνολο και η εικόνα σαφώς απογειώθηκε με το λεπτό παλτό σε τέλεια γραμμή. Αυτό όμως που οπωσδήποτε θα παρατηρούσε κάποιος, είναι η κόκκινη ζώνη και τα κόκκινα γάντια, λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά, μετατρέποντας τη στολή σε ένα επίσημο ένδυμα με προσωπικότητα. H Aegean εμπιστεύθηκε τη νέα της εμφάνιση στην Ελληνίδα σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη, η οποία φρόντισε να διατηρήσει την παράδοση της εταιρείας στην αισθητική και την ελληνικότητα.

Ενας από τους πιο γνωστούς Βρετανούς σχεδιαστές της Savile Row, ο Ozwald Boateng OBE, πρόκειται να είναι ο επόμενος σχεδιαστής των νέων στολών της British Airways, καθώς θα σχεδιάσει μία συλλογή που θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι των εορτασμών της αεροπορικής για την 100ή της επέτειο. Ο σχεδιαστής δήλωσε: «Είναι σημαντικό για εμένα να δημιουργήσω κάτι που θα κάνει τους 32.000 εργαζόμενους της British Airways σε όλο τον κόσμο, που θα φορούν τη στολή τους, πραγματικά ενθουσιασμένους. Η British Airways επενδύει 4,5 δισ. λίρες για τα επόμενα πέντε χρόνια και η ομοιόμορφη σχεδίαση θα αποτελέσει μέρος αυτής της επένδυσης».

Ξανά, ο Ettore Bilotta εντυπωσίασε με την εξαιρετική επιλογή στις νέες στολές της Alitalia, η οποία ανανέωσε φέτος την εμφάνισή της μετά από είκοσι χρόνια. Για να φτιαχτούν, εργάστηκε μία πολυμελής ομάδα πεντακοσίων ατόμων, χρησιμοποιώντας υφάσματα από την Τοσκάνη, μετάξι από το Κόμο και δέρμα από τη Νάπολη για τα γάντια και τις τσάντες, με κύριο στόχο να εκφράζεται σε όλον τον κόσμο η ιταλική φινέτσα. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν είναι το σκούρο πράσινο και το κόκκινο. Η… «γραμμή» που δόθηκε στον σχεδιαστή από την εταιρεία ήταν να δημιουργήσει ένα νέο στιλ, πιστό στο παρελθόν, που θα είναι διαχρονικό και ανθεκτικό, χρησιμοποιώντας κλασικά ιταλικά στοιχεία, που θα είναι όμως εξίσου πρακτικό στην καθημερινότητα των πτήσεων, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

H Μalaysia Airlines μέσα στο 2018 ανανέωσε τις στολές της και πραγματικά οι εντυπώσεις είναι εκπληκτικές. Σε συνεργασία με τον εγχώριο σχεδιαστή μόδας Datuk Seri Farah Khan, επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την παραδοσιακή ενδυμασία kebaya σε μία πιο σύγχρονη μορφή. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τον οποιονδήποτε, καθώς οι νέες στολές εκπέμπουν ηρεμία και φινέτσα με «άρωμα» Ασίας. Μπαίνοντας λοιπόν στο αεροσκάφος, θα νομίζει κανείς ότι μπαίνει σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Μαλαισίας, όπου η καλαισθησία υπερέχει.

Οι «φρέσκες» στολές των ιπτάμενων συνοδών της Hainan Airlines παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο του 2018. Φέρουν την υπογραφή του Craig Bright και δίνουν στον επιβάτη την αίσθηση ότι το ταξίδι είναι μία ιεροτελεστία και ο ίδιος θα αισθανθεί σίγουρα ξεχωριστός. Στην εμφάνιση «παντρεύονται» στοιχεία της Κίνας και της Ευρώπης, αναδεικνύοντας έτσι μία μοντέρνα και ενημερωμένη χώρα της Ασίας. Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το πολύ ανοιχτό γκρι και ένα λουλουδάτο μοτίβο στα γυναικεία φορέματα, παραπέμποντας σε παλιές εποχές.

Κλείνοντας, η Turkish Airlines θέλοντας να τιμήσει φέτος τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη και να γιορτάσει τα 85 της χρόνια «φέρνει» νέες στολές εμπνευσμένες από στοιχεία της τουρκικής κουλτούρας και αισθητικής. Φέρουν πάνω τους μοτίβα και σχέδια από την τέχνη χειροποίητων γυαλιών, κεραμικών και καλλιγραφίας «τυπωμένα» σε σύγχρονες υφές. Ο Ettore Bilotta, ο σχεδιαστής που επιμελήθηκε τη νέα αμφίεση των αεροσυνοδών, δούλεψε πάνω στο κόκκινο και την απόχρωση του άνθρακα, κάνοντας τη στολή εξαιρετικά αναγνωρίσιμη. Η συλλογή περιλαμβάνει καπέλα, γάντια, πιτζάμες, φορέματα, τσάντες και αξεσουάρ που αποπνέουν κομψότητα. Ο σχεδιαστής, πέρα από την πολυτέλεια, επιμελήθηκε πλήρως και την άνεση, καθώς οι στολές δοκιμάστηκαν σε πολύωρες μακρινές πτήσεις και διαφορετικά κλίματα.