Η IATA ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν επείγουσα δράση και μέτρα για τη θέσπιση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη συνέχιση των αεροπορικών υπηρεσιών σε περίπτωση «μη διαπραγμάτευσης για το Brexit».

Σημειώνεται, πως τα μέτρα αυτά θα διατηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο συνδεσιμότητας, που είναι κρίσιμης σημασίας για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις.

Η ΙΑΤΑ τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια σε 3 βασικά ζητήματα των αερομεταφορών, που είναι η ανεμπόδιστη συνέχιση των πτήσεων, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ασφάλεια και οι απαιτούμενες πολιτικές και διαδικασίες για την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων.

Η έκκληση για επείγουσα προσοχή στα ζητήματα των αεροπορικών μεταφορών για το Brexit ακολουθεί τη μελέτη που εξέδωσε η ΙΑΤΑ για τις συνέπειες εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac: «Χωρίς διαφανή μέτρα έκτακτης ανάγκης, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί χάος στους ταξιδιώτες και να εμποδιστεί η λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού».

Όποιο και αν είναι το σενάριο Brexit, η IATA καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) τουλάχιστον ως «μέλος τρίτης χώρας».

Ακόμη, προτείνει στο Ην. Βασίλειο τη δημιουργία μιας τρίτης γραμμής στον έλεγχο διαβατηρίων, όπου θα εξυπηρετούνται ταχύτερα οι επιβάτες από την ΕΕ σε σχέση με επιβάτες άλλης προέλευσης, εάν δεν υπάρξει συμφωνία.