Αύξηση 7% παρουσίασαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2018, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να καταγράφεται στους Νότιους/ Μεσογειακούς προορισμούς.

Η Ελλάδα είχε αύξηση 19%, καθώς ο εποχιακός τουρισμός και το διαφοροποιημένο προϊόν της αποδείχθηκε ιδιαίτερα ελκυστικό την εν λόγω περίοδο, σύμφωνα με το tornosnews.gr.

Όπως αναφέρεται στην πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), European Tourism – Trends & Prospects 2018, 32 από τους 34 προορισμούς στην Ευρώπη σημείωσαν ανάπτυξη το καλοκαίρι, και ένας στους 4 σε διψήφιο ποσοστό.

Η Τουρκία (+23%) είχε διψήφια αύξηση από όλες τις αγορές που καταγράφηκαν στην έκθεση, χάρη στη βελτίωση του κλίματος ασφάλειας στη χώρα και τη πτώση της λίρας.

Η Σερβία είχε ανάπτυξη 15% χάρη στην ελαστική πολιτική της με τις visa από την Κίνα και τη βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων.

Η Μάλτα, με αύξηση 16%, βοηθήθηκε από την ανακήρυξή της ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού για το 2018.

Στην Ισλανδία (+6%) η ισχυρή ζήτηση από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αντιστάθμισε τις μειώσεις από μεγάλο εύρος αγορών, ενώ η απόκτηση μεριδίου ταξιδιωτών από τους ανερχόμενους προορισμούς της Β. Αφρικής και της Τουρκίας εξηγεί τη σταθερή εικόνα στην Ισπανία (-0,1%).

Η ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη από μακρινές αγορές παρέμεινε ισχυρή. Όλοι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί παρουσίασαν ανάπτυξη από την αγορά των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να έχει αύξηση 8% το 2018.

Οι κινέζοι ταξιδιώτες αποτέλεσαν μεγάλο μέρος αφίξεων, ειδικά στα Βαλκάνια. Το τουριστικό έτος Τουρκίας στην Κίνα έδωσε μεγάλη ώθηση στην άνοδο των κινέζων επισκεπτών της χώρας κατά 87% ενώ η βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων οδήγησαν σε αυξήσεις ρεκόρ τη Σερβία (+104%), το Μαυροβούνιο (+64%) και την Κροατία (+41%).