Συμφωνία για την κατασκευή από κοινού ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους υπέγραψαν Γαλλία και Γερμανία, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, το νέο αεροσκάφος, που θα αντικαταστήσει το Rafale, θα τεθεί σε υπηρεσία το 2040 και θα το κατασκευάσει ευρωπαϊκή κοινοπραξία υπό τη γαλλική Dassault και τη γερμανική Eurofighters, σύμφωνα με την efsyn.gr.

Η Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, επισήμανε πως η συμφωνία αφορά την κατασκευή τόσο του κήτους του αεροσκάφους όσο και της μηχανής, ενώ ελήφθησαν οι αποφάσεις για τον σχεδιασμό του, τις μακέτες-μοντέλα και τα δείγματα που θα παρουσιαστούν στα μέσα του 2019.

Το αεροσκάφος είναι αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν Γαλλία και Γερμανία τον περασμένο Απρίλιο, με τις δύο κυβερνήσεις, που σημειωτέον προωθούν την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ε.Ε. με τη δημιουργία ακόμη και ευρωπαϊκού στρατεύματος, να στοχεύουν στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να επιτευχθούν ακόμη και εξαγωγές άλλων οπλικών συστημάτων πλην των ιπτάμενων μέσων.

Ακόμη, στο πρόγραμμα είναι πιθανό να συμμετάσχουν επίσης η γαλλική Safran, η γερμανική MTU Aero Engines, η γαλλική Thales και η κατασκευάστρια πυραυλικών συστημάτων MBDA.

Ενδιαφέρον για το εγχείρημα έχει εκδηλώσει και η Ισπανία, η οποία επίσης έχει κάνει μελέτες για ένα νέας γενιάς μαχητικό αεροσκάφος.