Πολιτικό αεροσκάφος αυστραλιανής εταιρείας που εκτελούσε το πρωί του Σαββάτου πτήση από την Ισπανία με προορισμό την Κρήτη προκάλεσε την άμεση ενεργοποίηση πρωτοκόλλου που αφορά στην αντιμετώπιση εναέριων τρομοκρατικών ενεργειών από την Ιταλική Πολεμική Αεροπορία. 

Όλα ξεκίνησαν, όταν το πολιτικό αεροπλάνο, δευτερόλεπτα αφότου εισήλθε στον ιταλικό εναέριο χώρο, διέκοψε κάθε επικοινωνία του με τον Πύργο Ελέγχου, στις 10:30 το πρωί (ώρα Ιταλίας).

Το γεγονός αυτό κρίθηκε από τις Αρχές εξαιρετικά ανησυχητικό, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν άμεσα οι ιταλικές αρχές και η πτέρυγα του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Απογειώθηκαν έτσι δύο πολεμικά αεροσκάφη «Eurofighter F-2000», προκειμένου να προσεγγίσουν το ύποπτο αεροπλάνο, αρχικά για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Πολύ γρήγορα, τα μαχητικά προσέγγισαν το αυστραλιανό αεροσκάφος, ενώ αφού κατέστη εφικτή η οπτική επαφή με τους πιλότους, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι όλα έβαιναν καλώς και δεν υπήρχε κάποιος λόγος ανησυχίας.

Στη συνέχεια υπήρξε και επικοινωνία μεταξύ των αεροπλάνων από την οποία διαπιστώθηκε ότι το πολιτικό αεροπλάνο αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα, το οποίο δεν επέτρεπε την επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου.

Έτσι, τα Eurofighters επέστρεψαν στη βάση τους, ενώ το αυστραλιανό αεροσκάφος συνέχισε το ταξίδι του προς την Κρήτη.