Αν και τα Χριστούγεννα είναι μία «παραμυθένια» εποχή του χρόνου και μία ευκαιρία να ταξιδέψουμε και να δούμε πώς γιορτάζονται σε άλλες χώρες, μπορoύν επίσης να προκαλέσουν άγχος σε όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Tα περισσότερα αεροδρόμια πλημμυρίζουν από κόσμο και βεβαίως, δεν λείπουν και οι καθυστερήσεις πτήσεων. Ακολουθεί ένας κατάλογος με 10 «κόλπα», για να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στην πολυκοσμία των ημερών.

Αφιξη στο αεροδρόμιο τουλάχιστον δύο ώρες πριν

Ισως αυτό να ακούγεται υπερβολή σε ορισμένους, αλλά μία αργοπορημένη άφιξη στο αεροδρόμιο μπορεί εύκολα να αποβεί μοιραία. Πάνε πλέον οι εποχές που έφτανε κανείς μία ώρα νωρίτερα και είχε χρόνο για καφέ και ψώνια. Εν μέσω Χριστουγέννων ό,τι ξέρατε να το ξεχάσετε, καθώς οι «ουρές» στον έλεγχο των επιβατών θα είναι τεράστιες, οπότε… βιαστείτε!

Κάντε το check-in ηλεκτρονικά

Εν έτει 2018 δεν χρειάζεται να δυσκολεύουμε τη ζωή μας. Το check in του εισιτηρίου μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά από το σπίτι, μέσω κινητού ή ακόμη και κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο. Πολλές εταιρείες έχουν τοποθετήσει αυτόματα μηχανήματα και έτσι, μπορεί ο καθένας να το κάνει εκεί μόνος του, χωρίς να αναγκαστεί να περιμένει σε ατελείωτες ουρές ταξιδιωτών.

Προετοιμαστείτε για τυχόν καθυστέρηση

Είναι αναμενόμενο τέτοιες μέρες να καθυστερήσουν κάποιες πτήσεις και λόγω κόσμου, αλλά και λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών στα τέλη του Δεκέμβρη, με βροχές, χιόνια και ομίχλη. Οπως φαντάζεστε δεν θα είστε οι μόνοι ταλαιπωρημένοι και δυσαρεστημένοι ταξιδιώτες. Αυτό που έχετε να κάνετε για να απασχοληθείτε, καθώς περιμένετε να πραγματοποιηθεί η πτήση σας είναι να έχετε εφοδιαστεί με snacks και να βρείτε μία θεσούλα δίπλα σε φορτιστή για το laptop, το tablet και το κινητό σας.

Μην ξεχνάτε τα… παιδιά σας!

Μα βέβαια δεν εννοούμε να μην τα ξεχάσετε σπίτι. Εκτός από τις αποσκευές θα ήταν χρήσιμο να έχετε μαζί σας και κάποια παιχνίδια που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Ετσι, ίσως αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνουν ήσυχα και συνεργάσιμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ελέγξτε τους κανονισμούς της εταιρείας και του αεροδρομίου

Ορισμένα αεροδρόμια, ένεκα της έντονης προσέλευσης ταξιδιωτών κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλάζουν κάποιους κανονισμούς, ώστε να κυλήσουν όλα, όσο γίνεται, πιο ομαλά. Για παράδειγμα, κάποιες εταιρείες, ενώ επιτρέπουν την επιβίβαση μεγαλόσωμων ζώων, εν μέσω Χριστουγέννων αυτό απαγορεύεται για λόγους ευκολίας. Οπότε, αν σκοπεύατε να ταξιδέψετε με το σκυλάκι σας, σας προτείνουμε πριν προετοιμάσετε το ταξίδι σας να ενημερωθείτε από την αεροπορική, αν αυτό είναι δυνατό.

Διευκολύνετε τον έλεγχο στο αεροδρόμιο

Τοποθετήστε τα πράγματά σας σε διάφανες πλαστικές σακούλες, ιδιαιτέρως τα υγρά. Οι τσάντες σας θα ανοιχτούν για έλεγχο τουλάχιστον μία φορά και είναι πολύ εύκολο κάτι να χαθεί. Με αυτόν τον τρόπο, όλα θα βρίσκονται στη θέση τους, όσες φορές και αν ανοιχτεί η τσάντα σας.

Extra χριστουγεννιάτικη συμβουλή: Εάν μεταφέρετε δώρα, μην τα τυλίξετε πριν το ταξίδι σας, γιατί σε περίπτωση ελέγχου το περιτύλιγμα σίγουρα θα καταστραφεί.

Nα είστε ευγενικοί

Μην ξεχνάτε ότι για να μπορείτε να ταξιδέψετε σε γιορτινούς προορισμούς, κάποιοι άνθρωποι εργάζονται για να σας εξυπηρετήσουν κατά το μέγιστο δυνατό. Επομένως, παρά την ταλαιπωρία, ένα χαμόγελο και μία καλή διάθεση θα βοηθήσουν τόσο τους υπαλλήλους του αεροδρομίου να δουλεύουν αισθανόμενοι τον σεβασμό όσο και εσάς να παραμείνετε χαλαροί παρά την πολυκοσμία.

Μην ξεχνάτε τα βασικά

Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας στο αεροδρόμιο, στην τσάντα χειρός, βασικά αξεσουάρ, τα οποία θα είναι κυρίως χρήσιμα κατά τη διάρκεια κάποιας καθυστέρησης. Για παράδειγμα, ένας φορτιστής κινητού και ακουστικά σίγουρα θα χρειαστούν.

Ελέγξτε τη χρέωση των αποσκευών

Εάν τη γνωρίζετε από πριν, είναι πιο πιθανό να παραμείνετε άνετοι κατά των έλεγχο των αποσκευών σας, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν αρχίσει να χρεώνουν πλέον και τη χειραποσκευή. Ακόμη, βεβαιωθείτε για το όριο βάρους που επιτρέπεται. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να περιμένετε σε ατελείωτες ουρές, για να σας πουν στο τέλος ότι η βαλίτσα σας είναι υπέρβαρη. Αλλωστε, συνήθως η χρέωση για μία επιπλέον βαλίτσα συμφέρει περισσότερο από το αντίτιμο μίας υπέρβαρης.

Αποφύγετε τα πιο δημοφιλή αεροδρόμια

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι κατάλληλη για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, όμως να έχετε στον νου σας ότι τότε η προσέλευση του κόσμου στα αεροδρόμια θα «χτυπήσει κόκκινο». Επομένως, εάν θέλετε να έχετε ένα άνετο ταξίδι, σας συνιστούμε να αποφύγετε τα πιο δημοφιλή αεροδρόμια, εκτός και αν είστε εξαιρετικά υπομονετικοί.