Μήπως κάθε φορά που ταξιδεύετε με αεροπλάνο, σας πιάνει το άγχος για το πώς θα απασχολήσετε το παιδί σας μέχρι να επιβιβαστείτε σε αυτό; Αν βρίσκεστε στον αερολιμένα Αθηνών, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.

Tο ταξίδι με το αεροπλάνο έχει σαφώς προτερήματα σε σύγκριση με το πλοίο ή το αυτοκίνητο. Ως μέσο, το αεροπλάνο είναι πολύ πιο ασφαλές και σαφώς πολύ πιο γρήγορο, ενώ πια μπορεί να είναι και αρκετά οικονομικό. Πολλές οικογένειες ωστόσο καταφεύγουν στη λύση άλλων μέσων μεταφοράς, γιατί προβληματίζονται για το πώς θα απασχολήσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης αλλά και πώς θα «σκοτώσουν» τον χρόνο τους μέχρι την επιβίβαση. Μέσα στο αεροσκάφος, ειδικά αν η πτήση είναι σύντομη, εφοδιαστείτε με τα αγαπημένα τους παιχνίδια, τα αγαπημένα τους σνακ, τσίχλες για τα αυτιά τους που πονάνε και, με λίγη υπομονή, τα πράγματα θα κυλήσουν σχετικά γρήγορα.

Οσον αφορά στην απασχόλησή τους στο αεροδρόμιο, υπάρχουν πολλά πιο δημιουργικά πράγματα να κάνετε με το παιδί σας, από το να καταφύγετε στις βιτρίνες των καταστημάτων,  ειδικά αν πετάτε από το «Ελ. Βενιζέλος».

Χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

«Κατανοώντας τις ανάγκες των οικογενειών με παιδιά ανάμεσα στους ταξιδιώτες μας, δημιουργήσαμε έναν ασφαλή και δημιουργικό χώρο για τους μικρούς μας φίλους, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ο χώρος λειτουργεί και εποπτεύεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Χαμόγελου», δήλωσε στην «Airnews» η διευθύντρια μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Από τον Φεβρουάριο του 2002, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία του χώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέχρι και σήμερα, 83.000 μικροί επισκέπτες έπαιξαν, ζωγράφισαν και συναναστράφηκαν με παιδιά από όλο τον κόσμο στον ζεστό, ασφαλή και φιλικό χώρο του αεροδρομίου, απολαμβάνοντας τη φροντίδα των παιδαγωγών του συλλόγου. Με πολλά παιχνίδια, ειδική χωροθέτηση για τα πιο μικρά, αλλά και ξεχωριστές δραστηριότητες για τα πιο μεγάλα παιδιά, με παροχές υγιεινής και καθαριότητας, ο παιδότοπος, o οποίος το 2011 μετακόμισε δίπλα στο «Μουσείο» του αεροδρομίου, προσφέρει στους μικρούς επισκέπτες ακόμη περισσότερα χαμόγελα, πάντα υπό τη δημιουργική επίβλεψη των ανθρώπων του «Χαμόγελου», που φροντίζουν με ζεστασιά τα παιδιά, επιτρέποντας στους γονείς να ασχοληθούν με ταξιδιωτικές ή άλλες υποχρεώσεις τους.

Φεύγοντας, τα παιδιά χαρίζουν συχνά τις ζωγραφιές ή τις χειροτεχνίες τους, οι οποίες σχηματίζουν στον τοίχο ένα τεράστιο παζλ με «κομμάτια» από όλο τον κόσμο, ενώ δεν ξεχνούν να δώσουν ραντεβού στον παιδότοπο την επόμενη φορά που θα ταξιδέψουν ή θα βρεθούν στο αεροδρόμιο. Η πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία παρέχεται εντελώς δωρεάν σε παιδιά από 1,5 έως 7 ετών και τους δίνει τη δυνατότητα να απασχοληθούν δημιουργικά μέχρι να έρθει η ώρα της πτήσης τους. Ενας από τους δύο γονείς πρέπει να παραμείνει στον χώρο μαζί με τα παιδιά και να έχει μαζί του τα ταξιδιωτικά έγγραφα της οικογένειας. O παιδότοπος βρίσκεται στον 2ο όροφο του κύριου αεροσταθμού, σε περιοχή ελεύθερης πρόσβασης, δίπλα στον εκθεσιακό χώρο του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι ώρες λειτουργίας του είναι 09:00 με 21:00.

Χώροι υγιεινής – περιποίησης βρεφών

Τι συμβαίνει όμως όταν πρόκειται για την υγιεινή των παιδιών σας μέχρι την ώρα της επιβίβασης;

Λαμβανομένων υπόψη των αναγκών μίας οικογένειας που ταξιδεύει, διατίθενται χώροι περιποίησης βρεφών σε επιλεγμένα σημεία του αεροσταθμού, τόσο σε περιοχές ελεύθερης πρόσβασης όσο και σε περιοχές για επιβάτες, στις αναχωρήσεις και αφίξεις, στον κεντρικό και τον δορυφορικό αεροσταθμό. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 στον κεντρικό αεροσταθμό και 2 στον δορυφορικό. Επιπλέον, ειδικά τραπέζια αλλαγής και καθίσματα ασφάλειας για παιδιά έχουν εγκατασταθεί σε 14 τουαλέτες του κεντρικού αεροσταθμού, του δορυφορικού, καθώς και αυτού της γενικής αεροπορίας (VIP πτήσεις, μικρά αεροπλάνα), καλύπτοντας τις περιοχές όπου η πρόσβαση σε έναν ειδικό χώρο περιποίησης βρεφών δεν είναι εφικτή.

«Θέλοντας να βελτιώσουμε τις διαθέσιμες παροχές, κατασκευάστηκαν τουαλέτες, τις οποίες οι γονείς μπορούν να επισκέπτονται συνοδεύοντας τα παιδιά τους. Ειδική σήμανση έχει εγκατασταθεί έξω από τους αντίστοιχους χώρους. Υπάρχουν πλέον σε αρκετά σημεία του κεντρικού αεροσταθμού. Πέντε τουαλέτες στην εντός Σένγκεν περιοχή (Β8, Β11, Β13, Β29, αφίξεις εντός Σένγκεν), δύο στην εκτός Σένγκεν (Α8, Α21-22) και μία σε περιοχή ελεύθερης πρόσβασης (απέναντι από το ελεγκτήριο 160)», ανέφερε η Ιωάννα Παπαδοπούλου.