Μετά τα αποτελέσματα ερευνών, τα οποία δείχνουν ότι η πανέμορφη πόλη της βορείου Ιταλίας βυθίζεται όλο και περισσότερο κάτω από τη στάθμη του νερού των καναλιών, η πόλη της Piazza Del Duomo και του εντυπωσιακού ναού του Αγίου Μάρκου έχει αποκτήσει στα μάτια των επισκεπτών ένα ενδιαφέρον που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει μουσειακό.

Το ιταλικό κράτος, λοιπόν, σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη έλευση τουριστών στην Βενετία, θεσπίζοντας έναν νέο νόμο που μάλλον θα προκαλέσει αντιδράσεις εκτός και εντός συνόρων.

Από τις αρχές του 2019, οι Ιταλοί τουρίστες, αλλά και όλοι οι τουρίστες γενικά, θα πληρώνουν εισιτήριο για να μπουν στην πόλη, όπως πληρώνουν για να μπουν σε ένα μουσείο.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, το εισιτήριο θα κυμαίνεται από 2,5 μέχρι και 10 ευρώ, και θα καταβάλλεται από όλους τους επισκέπτες με τρένο, λεωφορείο, ιδιωτικό αυτοκίνητο και αεροπλάνο. 

Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίτζι Μπρουνιάρο, θεωρεί πως πρόκειται για «πολύ σημαντικό μέτρο» το οποίο θα στηρίξει μια πόλη μοναδικής ομορφιάς και αξίας. Από την άλλη πλευρά όμως, Βενετσιάνοι, δηλώνουν στην δημόσια τηλεόραση Rai ότι το μέτρο αυτό, το οποίο περιέχεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, πρέπει να θεωρηθεί αντισυνταγματικό, διότι περιορίζει την ελευθερία κίνησης των πολιτών.