Το ταχύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος φιλοδοξεί να φτιάξει η Rolls Royce, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ACCEL.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός αεροπλάνου μηδενικών ρύπων που να πιάνει ταχύτητα 480 χλμ. /ώρα., το οποίο εικάζεται πως θα αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον κόσμο της αεροπλοΐας. Οι εργασίες λέγεται πως θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020.

Το πρόγραμμα ACCEL, που γενικά στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην αεροπορία, χρηματοδοτείται από εν μέρει από τη βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό συμμετέχει σειρά εταιρειών-συνεργατών, όπως η YASA και η Electroflight.

Όπως είπε ο Μάθιου Παρ, project manager του ACCEL για τη Rolls Royce, το αεροπλάνο θα κινείται χάρη σε ένα εξαιρετικά προηγμένο ηλεκτρικό σύστημα και την «ισχυρότερη μπαταρία που έχει φτιαχτεί ποτέ για πτήση». Συγκεκριμένα, η μπαταρία θα είναι τόσο «δυνατή», ώστε με μία φόρτιση να μπορεί να εκτελεί το δρομολόγιο Λονδίνο – Παρίσι.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ο έλικας του αεροπλάνου θα κινείται με τρία ηλεκτρικά μοτέρ, με τις λεπίδες του να περιστρέφονται πιο αργά σε σχέση με συμβατικά αεροσκάφη, για να είναι σταθερότερη και πιο αθόρυβη η πτήση. Ωστόσο, η συνολική ιπποδύναμη που θα παρέχουν τα μοτέρ θα ξεπερνά τα 500 άλογα. Για λόγους ασφαλείας και βελτιστοποίησης επιδόσεων, αισθητήρες θα συλλέγουν ανελλιπώς πληροφορίες και δεδομένα για την τάση της μπαταρίας, τη θερμοκρασία κ.λπ.