Οι Κινέζοι τουρίστες είναι οι τουρίστες που θέλει η Ελλάδα. Πρόκειται για μία άποψη που υποστηρίζουν πολλοί στον χώρο του τουρισμού και όχι άδικα, καθώς οι Κινέζοι τουρίστες ξοδεύουν πολλά περισσότερα από έναν τυπικό ταξιδιώτη. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Κινέζος τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα ξοδεύει 89€ κατά μέσο όρο στα καταστήματα του αεροδρομίου, ενώ ένας άλλος ξένος ταξιδιώτης γύρω στα 50€.

Εκτός από καλοί αγοραστές, οι Κινέζοι είναι και συχνοί ταξιδιώτες, καθώς κατά μέσο όρο πραγματοποιούν 8 ταξίδια τον χρόνο. Οταν ταξιδεύουν στην Ελλάδα, διαμένουν 12 μέρες, εκ των οποίων οι 5 στην Αθήνα. Σίγουρος σταθμός τους είναι επίσης η αγαπημένη τους Σαντορίνη.

Λόγω του νέου απευθείας δρομολογίου Αθήνας – Πεκίνου της Air China, η Κίνα βρίσκεται για πρώτη φορά στις 20 μεγαλύτερες τουριστικές αγορές μας, με αύξηση +78%! Πώς θα εξελιχθεί λοιπόν αυτή η ενίσχυση της κίνησης των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα και τι ρόλο διαδραματίζει η Air China σε αυτό;

Ο Fan Heyun, μας δίνει τις απαντήσεις.

Η Air China έχει ξεκινήσει από πέρυσι πτήσεις που συνδέουν το Πεκίνο με την Αθήνα. Είστε ικανοποιημένοι με την πληρότητα; Θεωρείτε ότι η εν λόγω σημαντική σύνδεση παρέχει ευκολία στα επαγγελματικά ταξίδια μεταξύ Κίνας και Ελλάδας και επίσης βελτιώνει την τουριστική ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών;

Γενικά, ο συντελεστής πληρότητας των πτήσεών μας είναι καλύτερος από αυτό που αναμενόταν. Ωστόσο, εξακολουθεί πάντα να υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης. Το λανσάρισμα της απευθείας πτήσης Αθήνα –  Πεκίνο – Αθήνα συνετέλεσε θετικά στους business travelers, καθώς το ταξίδι μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχει γίνει πιο βολικό και αποδοτικό. Η πτήση μας φτάνει νωρίς το πρωί στον παγκόσμιο κόμβο μας στο Πεκίνο, προσφέροντας την ευκαιρία σε επαγγελματίες ταξιδιώτες να φτάσουν εύκολα σε 116 εγχώριους προορισμούς και σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κορέα και περισσότεροι προορισμοί στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η Air China διαθέτει σήμερα 675 αεροσκάφη με περίπου 1.300 πτήσεις καθημερινά ανά τον κόσμο. Μαζί με τους συνεργάτες μας στην Star Alliance, η Air China προσφέρει υπηρεσίες σε 1.317 προορισμούς σε 193 χώρες.

Επιπλέον, η πτήση μας βοήθησε και στη βελτίωση της τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών. Η πτήση με κινέζικο αερομεταφορέα κάνει τους Κινέζους επιχειρηματίες και ταξιδιώτες αναψυχής να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι, επειδή μπορούν να επικοινωνούν στη γλώσσα τους και να απολαμβάνουν το φαγητό και την ψυχαγωγία που θα μπορούσαν να έχουν στην πατρίδα τους.

Οι περισσότεροι από την ολοένα και αυξανόμενη μεσαία τάξη στην Κίνα, αγαπούν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και έχουν την τάση να επιλέγουν προορισμούς με απευθείας πτήσεις. Με αυτή την απευθείας πτήση προς Αθήνα να είναι διαθέσιμη, η Ελλάδα έχει γίνει για τους Κινέζους μία από τις κορυφαίες επιλογές τους στην Ευρώπη. Αλλωστε, η Ελλάδα αποτελεί σημαντική χώρα στην πρωτοβουλία One Belt – One Road της Κίνας, η οποία ενίσχυσε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα τα τελευταία χρόνια, μέσω της κατασκευής νέων δρόμων θαλάσσιας και χερσαίας υποδομής που ενισχύουν τις οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές και την ανάπτυξη. Το γραφείο μας στην Ελλάδα συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας μέσω των πτήσεών μας.

Πώς βλέπετε τον ανταγωνισμό; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά σας έναντι των άλλων αεροπορικών εταιρειών; Συνδυάζετε λογικές τιμές και ποιότητα εξυπηρέτησης;

Σεβόμαστε τους ανταγωνιστές μας, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς προσφέρουν συνδέσεις σε προορισμούς στην Κίνα με καθημερινή συχνότητα.

Το πρώτο πλεονέκτημά μας, για το οποίο είμαστε περήφανοι, είναι οι non-stop πτήσεις μας στο Πεκίνο, από όπου προσφέρουμε εύκολη σύνδεση σχεδόν σε όλους τους προορισμούς της Κίνας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και ακόμη και της Αυστραλίας και βολικές πτήσεις αναχώρησης και άφιξης που έχουν ως αποτέλεσμα την ευχάριστη πτήση για τους επιβάτες. Επιπλέον, προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε κινέζικο στιλ, οι οποίες βοηθούν τους ξένους επιβάτες μας να γνωρίσουν τον κινεζικό πολιτισμό πριν φτάσουν στη χώρα μας. Η προτεραιότητα της Air China επικεντρώνεται στην υψηλής ποιότητας εξατομικευμένη εξυπηρέτηση πελατών. Μέχρι στιγμής, η απευθείας πτήση μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου λειτουργεί για λίγο περισσότερο από έναν χρόνο και η αγορά μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι σε ισορροπία, επειδή η πλειοψηφία των επιβατών μας προέρχονται από την Κίνα. Αρα, η διαδρομή δεν έχει γίνει ακόμη ώριμη και κερδοφόρα. Παρά την κατάσταση αυτή, προσπαθούμε να δώσουμε λογικούς ναύλους για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη κυκλοφορία ανάμεσα στις δύο χώρες και να συμβάλουμε περισσότερο στο παγκόσμιο δίκτυο της εταιρείας.

Η Air China βλέπει θετικά το μέλλον του δρομολογίου προς Αθήνα. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι μία πολλά υποσχόμενη αγορά. Οι Κινέζοι ταξιδιώτες θεωρούν την Ελλάδα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο και περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν στην Αθήνα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επιχειρηματικές και πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο χωρών θα πολλαπλασιαστούν.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ξεκίνησε πρόσφατα την πρώτη εφαρμογή για κινητά στην Ελλάδα, το «AIΑ – Toorbee WeChat Miniapp», που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους Κινέζους ταξιδιώτες στην ελληνική πρωτεύουσα. Πιστεύετε ότι αυτή η εφαρμογή θα βελτιώσει την ταξιδιωτική εμπειρία για τους Κινέζους τουρίστες; Θα μπορούσε να οδηγήσει σε αισθητή αύξηση των αφίξεων στην Αθήνα; Πώς η Air China βοήθησε αυτό το έργο;

Η «AIΑ – Toorbee WeChat Miniapp» θα βελτιώσει σίγουρα την ταξιδιωτική εμπειρία των Κινέζων τουριστών. Ειδικά εκείνοι που δεν ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό, σίγουρα θα αισθάνονται άνετα να βλέπουν πληροφορίες στη γλώσσα τους. Το app θα βοηθήσει στην εικόνα της Ελλάδας ως φιλικού προορισμού προς τον Κινέζο και πιστεύουμε ότι όσοι το χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά είναι πιο πιθανό να γίνουν συχνοί ταξιδιώτες στο μέλλον και να ενεργούν ως πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας σε φίλους και οικογένεια, προτρέποντάς τους να επισκεφτούν την Ελλάδα. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί αυτό το project, αλλά πιστεύουμε ότι τα θετικά αποτελέσματά του θα γίνουν εμφανή στο μέλλον.

Το γραφείο της Air China στην Αθήνα υποστήριξε την Toorbee και το AIA, στέλνοντας τις πληροφορίες για την κυκλοφορία αυτής της εφαρμογής στα πρακτορεία των συνεργατών μας, οι οποίοι μπορούν να τις κοινοποιήσουν στους δικούς τους πελάτες και βοηθώντας παράλληλα περισσότερους επιβάτες να γνωρίσουν αυτό το mini-app.