Της Ηλέκτρας Αλευρίτη

H Θεσσαλία είναι όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Εμείς την επισκεφτήκαμε χειμώνα και μαγευτήκαμε από τα επιβλητικά τοπία, τη μοναδικότητα των αξιοθέατων, το καλό φαγητό και την απέραντη φύση.

Μετέωρα

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας». Πράγματι, πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, ένα μοναδικό τοπίο όπου άνθρωπος και Θεός γίνονται ένα. Εκτός από τον χρόνο που θα αφιερώσετε στο να… εκπλαγείτε από το φυσικό τοπίο και να βγάλετε φωτογραφίες, επισκεφτείτε τις Μονές, με πιο προσβάσιμες να είναι αυτές του Αγίου Στεφάνου και Ρουσάνου.

Καλαμπάκα

Η πόλη της Καλαμπάκας είναι χτισμένη στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων και στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού. Είναι η καλύτερη επιλογή για διαμονή, καθώς είναι κοντά σε Μετέωρα και Τρίκαλα, ενώ εκτός από καλές επιλογές για φαγητό, έχει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών που θα σας εντυπωσιάσει με τα εκθέματά του σε πτηνά, θηλαστικά και φυσικά… μανιτάρια.

Τρίκαλα

Δικαίως τα Τρίκαλα έχουν χαρακτηριστεί ως η πιο «ευρωπαϊκή» πόλη της Ελλάδας. Εκτός από το τοπίο –το ποτάμι που διασχίζει την πόλη, με τα παγκάκια και το πράσινο στις όχθες του που είναι μία «ευρωπαϊκή» εικόνα–, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, τα αυτοκίνητα σέβονται τους πεζούς και γενικά, υπάρχει μία υψηλή ποιότητα ζωής. Κάντε βόλτα –με ή χωρίς ποδήλατο– γύρω από το ποτάμι και τις γέφυρές του, περπατήστε στον πεζόδρομο Ασκληπιού, επισκεφτείτε το Βυζαντινό Φρούριο των Τρικάλων, το Κουρσούμ Τζαμί και τον Μύλο Ματσοπούλου, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε τις συνοικίες Μανάβικα και Βαρούσι στην παλιά πόλη, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την καρδιά της πόλης να χτυπά εκεί –οι ντόπιοι προτιμούν τα μαγαζάκια και τις ταβέρνες της περιοχής για τη διασκέδασή τους.

Ελάτη-Περτούλι-Νεραϊδοχώρι

Μισή ώρα και κάτι από τα Τρίκαλα, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.000 μέτρα, βρίσκονται αυτά τα παραδοσιακά χτισμένα χωριά, μαζί με το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου και αποτελούν μία καλή επιλογή για μονοήμερη εκδρομή στο βουνό από τα Τρίκαλα. Πριν το ανέβασμα –το οποίο εάν πάτε χειμώνα θέλει προσοχή γιατί πιάνει χιόνι πολύ εύκολα– κάντε οπωσδήποτε μία στάση στο πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα.

Λίμνη Πλαστήρα

Τι να πει κανείς για αυτό το φοβερής ομορφιάς τοπίο… Εμείς το πετύχαμε χιονισμένο και μείναμε άναυδοι από το κάλλος της φύσης. Μην παραλείψετε να φάτε στις ταβέρνες της περιοχής την τοπική πέστροφα και να κάνετε και μία στάση στο χωριό Μοσχάτο.