Απώλεια «χωροταξικού προσανατολισμού» ήταν, σύμφωνα με ειδικό, η αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή στον ποδοσφαιριστή Εμιλιάνο Σάλα και στον πιλότου του μικρού αεροπλάνου.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο σημαίνει την προσωρινή απώλεια του πιλότου να αναγνωρίσει τη θέση του αεροπλάνου σε σχέση με το έδαφος.

Ο πιλότος Χουαν Αρτούρο ντελ Αζάρ, ο οποίος έχει πετάξει αρκετές φορές πάνω από τη θάλασσα της Μάγχης, αναφέρει σε αργεντίνικη εφημερίδα: «Όπως σε κάθε έρευνα μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις βάσει του τι δημοσιεύεται μέχρι να υπάρξει επίσημη πληροφόρηση. Αλλά για την ώρα ξέρουμε πως ο συγκεκριμένος πιλότος δεν είχε την άδεια να πετάει χρησιμοποιώντας τα αεροπορικά όργανα. Αν αυτό ισχύει, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι αρκετά απλά. Θα μπορούσε να είναι μία περίπτωση που το αεροπλάνο βρέθηκε μέσα σε ένα σύννεφο, ο πιλότος δεν ήξερε πως να το οδηγήσει χρησιμοποιώντας τα όργανα και υπέστη χωροταξικό προσανατολισμού. Η συγκεκριμένη κατάσταση, μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση στον πιλότο την ώρα της πτήσης πως το αεροπλάνο κερδίζει ύψος ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Το σώμα σου σου λέει πως το αεροπλάνο ανεβαίνει ενώ πέφτει ή το αντίστροφο. Σε αυτό το σημείο το μόνο πράγμα που είναι έγκυρο είναι τα όργανα του αεροσκάφους. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, όμως ο πιλότος πρέπει να έχει την κατάλληλη άδεια και εκπαίδευση».