Εκπρόσωπος της Πολιτικής Αεροπορίας του Hνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως η άδεια που είχε δοθεί στην Turkmenistan Airlines αναστέλλεται καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλεια της Αεροπλοΐας  (EASA) είχε ήδη απαγορεύσει τις πτήσεις αεροσκαφών της εταιρείας στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο ενώ αναμένει επαρκής επιβεβαίωση ότι τα αεροσκάφη της εταιρείας πληρούν τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας περί εναέριας κυκλοφορίας.

Η εταιρεία μάλιστα αναμένεται  να μπει στη «μαύρη λίστα» αεροπορικών εταιρειών της EASA.

Οι επιβάτες που επηρεάζονται από τις ακυρώσεις δρομολογίων θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αεροπορική εταιρεία και εκτιμάται πως ίσως να κληθούν να βρουν οι ίδιοι λύση στο πρόβλημα για να μπορέσουν τελικά να πραγματοποιήσουν το προγραμματισμένο ταξίδι τους.

Ήδη οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο ακύρωσαν τις προγραμματισμένες πτήσεις της εταιρείας που εκτελεί δρομολόγια προς το Αμριτσάρ της Ινδίας από το Μπέρμιγχαμ και το Χίθροου αλλά κάνει και το δρομολόγιο Χίθροου – Νέο Δελχί με ενδιάμεσο σταθμό την πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ.

Σημειώνεται πως η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί τον εθνικό αερομεταφορέα του Τουρκμενιστάν εκτελεί και πτήσεις από και προς Κωνσταντινούπολη, Παρίσι και Φρανκφούρτη.