Η ημέρα του Βrexit (29/03) πλησιάζει και αν και ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί αρκετά ζητήματα, εμείς θα ασχοληθούμε περισσότερο με το θέμα των ταξιδιών από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιο είναι το μέλλον όμως όσον αφορά τις πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ;

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδίδονται από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το μέλλον τους θα φανεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ο CEO της Ryanair είχε δηλώσει στο παρελθόν, απευθυνόμενος προς τους Βρετανούς, πως πλέον «δεν θα έχετε φθηνές διακοπές» κι αυτό λόγω του Brexit και των εξτρά χρεώσεων που θα προκύψουν. Από την άλλη, όμως, ο CEO της Easyjet δηλώνει πως μάλλον δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα μετά το Brexit, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις πτήσεις.

Τι θα συμβεί με τα διαβατήρια;

Αν έχετε βρετανικό διαβατήριο, μετά τις 29 Μαρτίου 2019 θα λογίζεστε ως υπήκοος τρίτης χώρας και όχι ως πολίτης της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει πως για να ταξιδέψετε θα πρέπει το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον 3 μήνες μετά από την ημερομηνία αναχώρησης από τον προορισμό σας!

Θα χρειάζεται Visa όποιος επισκέπτεται την Αγγλία ή το αντίθετο;

Το πιο λογικό είναι πως θα υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και της Βρετανίας έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαδικασίες για βίζα που θα μείωνε αρκετά τους ταξιδιώτες από το ένα κράτος στο άλλο.

Αν έχετε βγάλει αεροπορικά εισιτήρια για Λονδίνο μετά τις 29 Μαρτίου, καλό θα είναι να έχετε εκδώσει και διαβατήριο ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως!

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των πτήσεων;

Αυτή τη στιγμή, όλες οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτητικό έργο εντός Ευρώπης (είτε φεύγουν από πόλη της Ε.Ε. είτε φθάνουν σε πόλη της Ε.Ε. είτε και τα 2) υποχρεούνται να τηρούν τον κανόνα EC 261 / 2004 όπου μεταξύ άλλων αφορά και τις αποζημιώσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση, ενόψει Brexit, δήλωσε πως δεν πρόκειται να αλλάξει αυτούς τους κανόνες και θα συνεχίσει να απαιτεί από όλες τις αεροπορικές εταιρείες με πτητικό έργο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, να τηρούν αυτούς τους κανόνες προς τους ταξιδιώτες.