Πλήθη μαζεύτηκαν στο αεροδρόμιο Heathrow στις 18/02 για να παρακολουθήσουν την πολύ-αναμενόμενη άφιξη του Boeing 747 της British Airways που φέρει την ιστορική εμφάνιση του προκατόχου της British Airways, της B.O.A.C. (British Overseas Airways Corporation).

Το αεροσκάφος πήγε στην αποβάθρα βαφής της IAC στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου στις 5 Φεβρουαρίου, όπου του αφαιρέθηκαν τα τρέχοντα σχέδια του σταθμού της British Airways στο Chatham, προτού ξαναβαφτεί με τα χρώματα της B.O.A.C. που κοσμούσαν το στόλο της μεταξύ 1964 και 1974.

Ο Alex Cruz, πρόεδρος και CEO της British Airways, δήλωσε: «Το τεράστιο ενδιαφέρον που είχαμε για αυτό το project αποδεικνύει το συναισθηματικό δέσιμο που έχουν πολλοί άνθρωποι με την ιστορία της British Airways. Είναι κάτι για το οποίο είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι κατά συνέπεια είναι μεγάλη μας χαρά, τη χρονιά όπου γιορτάζουμε την εκατοστή μας επέτειο, να γιορτάζουμε το παρελθόν μας ενώ παράλληλα κοιτάμε προς το μέλλον. Ανυπομονούμε για πολλές ακόμα στιγμές ενθουσιασμού όπως αυτή καθώς θα εντάσσονται στην υπηρεσία τα υπόλοιπα αεροσκάφη με τις ιστορικές εμφανίσεις μας.»

Από το εργοστάσιο βαφής στο αεροδρόμιο του Δουβλίνο, το BOAC Boeing 747 πέταξε απευθείας στο Heathrow,  εκτελώντας την «επετειακή» πτήση με κωδικό BA100, και προσγειώθηκε χθες το πρωί. Η επόμενή του πτήση θα είναι σήμερα, Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, όταν θα απογειωθεί για το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, εξυπηρετώντας την πτήση ΒΑ117. Αυτή η πτήση είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς ήταν η πρώτη διαδρομή που έκανε το Β747 με τα χρώματα της B.O.A.C.

Μετά από αυτή την πτήση το αεροσκάφος θα συνεχίσει να εκτελεί πτήσεις της British Airways που εξυπηρετούνται από Boeing 747, επιδεικνύοντας με υπερηφάνεια το design του ως μέρος του εορτασμού για τα 100 χρόνια της εταιρείας. Το αεροσκάφος μπορεί να εντοπιστεί μέσω του Flight Radar, όπου θα εμφανίζεται με ειδική εικόνα από την επετειακή του εμφάνιση.

Τα χρώματα και σχέδια της B.O.A.C. θα παραμείνουν στο Boeing 747 μέχρι την απόσυρσή του το 2023, έτσι ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες της εταιρείας να δουν τον επετειακό σχεδιασμό. Μέχρι τότε η British Airways θα έχει αποσύρει την πλειοψηφία του στόλου των 747 της, αντικαθιστώντας τα με αεροσκάφη μεγάλων πτήσεων τελευταίας τεχνολογίας. Σε αυτή την ανανέωση συμπεριλαμβάνεται και η παραλαβή 18 αεροσκαφών Α350 και 12 Boeing 787 Dreamliner μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, τα οποία θα έχουν ανανεωμένες καμπίνες και μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς και ακόμα 26 αεροσκάφη κοντινών αποστάσεων, που όλα αποτελούν μέρος της επένδυσης 6,5 δις λιρών που κάνει η British Airways για τους πελάτες της.