To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.
Στην 4ήμερη εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι συζήτησαν 80 θέματα καίριας σημασίας για την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά η οποία ανέφερε πως ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό κλάδο για την ελληνική οικονομία και βοήθησε τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η κα Κουντουρά τόνισε πως η Ελλάδα κατάφερε να κάνει ένα τουριστικό άλμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάρη στην επιτυχημένη στρατηγική που ακολούθησε το αρμόδιο υπουργείο.
Η ενιαία τουριστική πολιτική και στρατηγική που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 35% του εισερχόμενου τουρισμού, ενώ η Ελλάδα πέτυχε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης του τουρισμού από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με αποτέλεσμα το 2018 να καταγραφεί αριθμός ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων που ανήλθαν στα 33 εκατομμύρια.
Παράλληλα, όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός, η χώρα μας κατάφερε να ισχυροποιήσει το ρόλο της στους διεθνείς οργανισμούς τουρισμού και να «χτίσει» σχέσεις με την παγκόσμια τουριστική αγορά.
Σύμφωνα με την κα Κουντουρά ο τουρισμός έδωσε σημαντική βοήθεια στη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς δημιούργησε νέες πηγές εσόδων και συνέβαλλε στην αύξηση των θέσεων εργασίας.
Όπως τόνισε η κα Κουντουρά, δημιουργούμε συγκεκριμένη και στοχευμένη στρατηγική και έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον .
Σύμφωνα με την Υπουργό, ο τουρισμός αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και πρέπει η πολιτεία να είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει.
Είναι αναγκαίο να συνδεθεί ο τουρισμός άμεσα με την οικονομία, καθώς έτσι συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη, ενώ βασικός παράγοντας σύμφωνα με την κ. Κουντουρά είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επεσήμανε η κ. Κουντουρά η ψηφιακή μετεξέλιξη στην τουριστική βιομηχανία ανοίγει νέους δρόμους για την ανάδειξη και ανάπτυξη νέων προορισμών.
Τέλος η Υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει στον να αυξηθεί σε όλο το χρόνο η τουριστική περίοδος, να υπάρξουν νέες επενδύσεις που θα κάνουν πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν, στην ανάδειξη νέων προορισμών, στην ανάπτυξη του θεματικού προορισμού, στη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων όπως ο θεματικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, η γαστρονομία, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.
Κλείνοντας η Υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία του τουρισμού και το 2019 και τόνισε ότι οι αρμόδιοι φορείς είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις.
Ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, από την άλλη ανέφερε πως παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα λόγω της κρίσης, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, υπήρξε πολύ μεγάλη άνοδος του τουρισμού στη χώρα με αποτέλεσμα να υπάρξουν προορισμοί που λειτουργούν πάνω από τις δυνατότητές τους. Βασική πρόκληση όπως είπε ο κ. Ρέτσος είναι η χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η τουριστική βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Στο σημαντικό ζήτημα της αειφορίας ο κ. Ρέτσος τόνισε πως πλέον πάνω από το 67% των τουριστών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα για προϊόντα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τοπικά προϊόντα, που σημαίνει ότι ανοίγονται νέες τάσεις και ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, ο κ. Ρέτσος ανέφερε πως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αειφορία, είναι η Ελλάδα να καταφέρει να μοιράσει τους πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέπτονται ετησίως σε πολλούς προορισμούς ολόκληρο το χρόνο.
O Alain Dupeyras, Επικεφαλής Regional Development & Tourism Division του ΟΟΣΑ τόνισε πως η αειφορία είναι στο επίκεντρο της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού και πως αποτελεί μεγάλη πρόκληση η ανάπτυξη του τουρισμού να συμβαδίζει με την αειφορία.
Ο κ. Dupeyras ανέφερε ότι χρειάζεται η συνεχής και αγαστή συνεργασία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου η τουριστική βιομηχανία να προσαρμοστεί απέναντι στις νέες προκλήσεις που έρχονται στο μέλλον.
Παράλληλα ο κ. Dupeyras σημείωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού πρέπει να δουλέψει στενά σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.
Τέλος ο κ. Dupeyras τόνισε την αναγκαιότητα η τουριστική βιομηχανία να «αγκαλιάσει» την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να καταφέρει να κάνει πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν και να παρέχει πιο ποιοτικές υπηρεσίες.