Σύντομα θα αποδειχθούν τα τεράστια οφέλη που θα φέρει στο νησί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Πέρα από την ανάδειξη  του Ηρακλείου Κρήτης και την αφετηρία για μία σειρά αναπτυξιακών έργων στο νησί, το αεροδρόμιο θα φέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Κατά την διάρκεια της κατασκευής θα διαμορφωθούν 1500 θέσεις εργασίας ενώ όταν λειτουργήσει θα δοθούν 7.500 θέσεις εργασίας  άμεσης απασχόλησης (στην εταιρεία του Αεροδρομίου,  τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες διαχείρισης handling, τις  εταιρείες παροχής υπηρεσιών κ.α.).

Παράλληλα η αναπτυξιακή δυναμική που θα προσδώσει στην περιοχή, το νέο Αεροδρόμιο, θα οδηγήσει και σε ενίσχυση της έμμεσης απασχόλησης σε τομείς όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και  το εμπόριο. Βάσει των ίδιων στοιχείων της ATAG υπολογίζεται ότι το Αεροδρόμιο Καστελίου θα κινητοποιήσει περίπου 35.000 με 37.000 θέσεις έμμεσης  απασχόλησης

Με διάδρομο προσαπογειώσεων μήκους 3.200 μέτρων (και πρόβλεψη επέκτασης στα 3.800 μέτρα), με χώρους στάθμευσης 37 αεροσκαφών και με 9 φυσούνες επιβατών, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι το 2ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα, πίσω από το “Ελ. Βενιζέλος” των Αθηνών, και ένα αεροδρόμιο- “κόσμημα” στον χώρο της Μεσογείου.

Επιβλητικό θα είναι το βιοκλιματικό κτήριο του αεροσταθμού, εμβαδού 71.818 τ.μ., ενώ έχει προβλεφθεί εμπορευματικό κέντρο εμβαδού 10 στρεμμάτων, Εκθεσιακό Κέντρο εμβαδού 3.200 τ.μ. για τα τοπικά προϊόντα, αλλά και μια τεράστια εμπορική ζώνη που θα εκτείνεται σε 441 στρέμματα.