Παρέχοντας υπηρεσίες σε 124 χώρες και όντας το ταχύτερα αναπτυσσόμενο εμπορικό σήμα αερομεταφορών φορτίου στον κόσμο, η Turkish Cargo μετέφερε τα τρία θηλυκά αδέλφια- λιοντάρια Luca, Charlie και Kai μαζί με το μωρό λιοντάρι Nathan στη Νότια Αφρική, στο φυσικό τους βιότοπο, από το Κίεβο μέσω Κωνσταντινούπολης, έχοντας τα δικαιώματα των ζώων, ως κινητήρια δύναμη.

Το μωρό λιοντάρι Nathan και τα τρία θηλυκά αδέλφια Luca, Charlie και Kai χρησιμοποιούνταν ως ζώα τσίρκου ενώ ζούσαν σε κλουβί 35 τετραγωνικών μέτρων από σκυρόδεμα και χάλυβδο, στην Ουκρανία, κάτω από δύσκολες συνθήκες χωρίς άμεση πρόσβαση σε ηλιακό φως και καθαρό αέρα, μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

Τα λιοντάρια διασώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό, Lawrence Anthony (LAEO), έναν οργανισμό που δραστηριοποιείται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, και μεταφέρθηκαν στον φυσικό τους βιότοπο στη Νότια Αφρική με τη χορηγία του παγκόσμιου εμπορικού σήματος αεροπορικών φορτίων της Turkish Airlines, την Turkish Cargo.

Τα λιοντάρια μεταφέρθηκαν σε ειδικά κιβώτια, σχεδιασμένα σύμφωνα με τις διατροφικές τους ανάγκες, συνοδευόμενα από τους ιδιοκτήτες τους, τους κτηνιάτρους τους, δύο εξειδικευμένα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Lawrence Anthony, και το πιστοποιημένο με τους κανονισμούς IATA LAR  (IATA Live Animals Regulations) προσωπικό της Turkish Cargo κατά τη διάρκεια της πτήσης.  

Μετά από μια μακρά πτήση που κάλυψε περίπου 9 χιλιάδες χιλιόμετρα, τα λιοντάρια απελευθερώθηκαν στο Φυσικό Πάρκο Kragga Kamma, έναν φυσικό βιότοπο που φιλοξενεί τεράστιους ζωικούς πληθυσμούς της Αφρικής, προσφέροντας παράλληλα όλα τα καταπράσινα παράκτια δάση και λιβάδια που εκτείνονται σε 14 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Ενώ αρχικά είχαν μερικές δυσκολίες στην προσαρμογή τους στον δικό τους βιότοπο, καθώς ήταν συνηθισμένα στις συνθήκες του τσίρκου, τα λιοντάρια θα ανακαλύψουν στο εξής την πραγματική τους φύση και την ελευθερία τους με τους νέους τους φίλους.

Έχοντας επικυρώσει τη διακύρηξη ‘United Wildlife (UFW) Buckingham Palace Declaration’ το 2017, με σκοπό την πρόληψη του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων και την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον κλάδο, η Turkish Airlines ανέδειξε την γνώση της σχετικά με τις διαδικασίες μεταφοράς ζωντανών ζώων και τα δικαιώματά τους.

Δίνοντας τη μέγιστη φροντίδα στις υπηρεσίες μεταφοράς ζωντανών ζώων και στη δημιουργία του πλησιέστερου δυνατού φυσικού οικότοπου στον ουρανό, η Turkish Cargo υιοθετεί τους κανονισμούς CITES και IATA LAR ως αναφορά στις διαδικασίες αποδοχής, αποθήκευσης και αποστολής και εφαρμόζει με λεπτομέρεια την τεκμηρίωση και τις επισημάνσεις όπως περιγράφονται στον εν λόγω κανονισμό.