Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που εξασφαλίζει για την Aegean η πρόσφατη ομολογιακή έκδοση, μέσω της οποίας αντλήθηκαν 200 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του αεροπορικού ομίλου Ευτύχης Βασιλάκης κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα της χρήσης του 2018.

Όπως εξήγησε η κεφαλαιακή ένεση των 200 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει στην εταιρεία να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική κατά τη διαπραγμάτευση με το σύνολο των χρηματοδοτικών εταίρων της αεροπορικής βιομηχανίας, “μειώνοντας, σημαντικά, την εξάρτησή της από αυτούς στο στάδιο πριν από την παραλαβή” (pre-delivery) της νέας γενιάς αεροσκαφών. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη έχει προχωρήσει σε συμφωνία, ύψους 5 δισ. δολ. (σε τιμές καταλόγου), με την Airbus για την προμήθεια έως και 42 αεροσκαφών της οικογένειας A320neo.

Όπως τόνισε, η έκδοση των ομολογιών υπήρξε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Aegean, που αποτελεί τη δεύτερη εταιρεία, που κάνει χρήση ενός επταετούς διάρκειας (σ.σ.: χρηματοδοτικού) εργαλείου σε μία καλή στιγμή για την ελληνική οικονομία.

Η χρηματοδότηση, που εξασφαλίστηκε μέσω του ομολόγου, καλύπτει, τουλάχιστον, το 65% των απαιτούμενων πληρωμών πριν από την παράδοση των αεροσκαφών. Το 2018 η Aegean πλήρωσε, κατά την υπογραφή της σύμβασης με την Airbus, το ποσό των 48 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος οι πληρωμές πριν από την παραλαβή τοποθετούνται σε 30 εκατ. ευρώ.