Το Μάιο αναμένεται να φέρουν οι Ιταλοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το πρώτο γρήγορο τρένο στην Ελλάδα, που θα εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες. Το 2020 το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα εκτελείται από συνολικά πέντε υπερταχείες αμαξοστοιχίες.

Στα πλαίσια του συνεδρίου «Η Θεσσαλονίκη πύλη ανάπτυξης για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο», ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, δήλωσε: «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν υποχωρεί από τις αρχικές δεσμεύσεις της, σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί άλλη λύση. Εντός του Απριλίου αναμένεται να δοθεί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ η διπλή ηλεκτροκίνηση στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Αθήνα, ώστε το νέο γρήγορο δρομολόγιο να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου».

Στην ουσία έτσι απάντησε στο υπουργείο Μεταφορών που στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου είχε δώσει διορία 90 ημερών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να φέρει γρήγορα τρένα στην χώρα.

Μετά και το δεύτερο εξάμηνο του 2020, που θα έχουν εγκατασταθεί τα απαραίτητα συστήματα, όπως η σηματοδότηση, η τηλεδιοίκηση και το σύστημα ασφάλειας, ο χρόνος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στις 3 ώρες και 20 λεπτά.