Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης των μεριδίων της στην ελληνική αγορά διαβλέπει η Netjets , εταιρεία μίσθωσης και παροχής χρήσης ιδιωτικών αεροσκαφών που ελέγχεται από την Berkshire Hathaway.

Η NetJets που αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικών αεροσκαφών στον κόσμο, με στόλο άνω των 700 jets, έχει ενδυναμώσει την απόδοσή της στην ελληνική αγορά, καταγράφοντας πέρυσι αύξηση 8% στις ώρες πτήσεις από Ελλάδα, συνολικά 2.477 ώρες, και 9% στον αριθμό των πτήσεων από τη χώρα μας, φθάνοντας τις 1.351 πτήσεις.

Όπως σημειώνει στο Capital.gr η Marta de la Rocha, Regional Senior Vice President της NetJets Europe, συνολικά η Ελλάδα αποτελεί την 7η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη για την Netjets, αντιστοιχώντας στο 3% του συνόλου των δρομολογίων της αμερικανικής εταιρείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το μερίδιο αγοράς της NetJets στη χώρα μας ανέρχεται στο 10% (βάσει ωρών πτήσης), διπλάσιο από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή στην εγχώρια αγορά πτήσεων με ιδιωτικά αεροσκάφη τύπου τζετ. “Ο όγκος πτήσεων ανεβαίνει διαρκώς”, τονίζει η κα de la Rocha, συμπληρώνοντας πως “στόχος είναι το ποσοστό αυτό να ενισχυθεί αισθητά στα επόμενα χρόνια”.

Στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης, τα στελέχη της εταιρείας που από το 1998 ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway του Warren Buffett, ανέφεραν πως η Αθήνα αντιπροσωπεύει το 50% της πτητικής δραστηριότητας της NetJets από και προς την Ελλάδα, ακολουθούμενη από τη Μύκονο, την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη.  

Συνολικά το 2018 οι ώρες πτήσεις που πραγματοποίησε η NetJets από την Αθήνα αυξήθηκαν σε ποσοστό 5,2% (το 2017 ανήλθαν σε 1.285 ώρες), ενώ πραγματοποιήθηκαν περί τις 700 αναχωρήσεις (+5,6% έναντι του 2017) από την ελληνική πρωτεύουσα. Όπως σημείωσε ο Tom Ville, Marketing & PR Manager της εταιρείας, σήμερα οι Έλληνες ιδιοκτήτες αεροσκαφών – πελάτες της NetJets ανέρχονται σε 30 και στόχος είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα έτη.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως η NetJets εφαρμόζει, πρώτη από το 1986, το μοντέλο της μερικής ιδιοκτησίας σε ιδιωτικά αεροσκάφη, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη να αγοράσει ένα μερίδιο από ένα αεροσκάφος. Το μοντέλο που ονομάζεται fractional ownership επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός ιδιωτικού τζέτ, χωρίς τα κόστη διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης, με την εταιρεία να παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών, από το πλήρωμα της πτήσης, την υποστήριξη εδάφους, τη συντήρηση κλπ.

Η χρήση των υπηρεσιών που προσφέρει η NetJets στον κάθε πελάτη είναι απόλυτα προσωποποιημένη, με βάση τις ανάγκες του (tailor made). Υπάρχει ένα βασικό πρόγραμμα που καλύπτει 25 ώρες πτήσεις ετησίως, η βάση όμως του fractional ownership ξεκινά με μια βάση 50 ωρών πτήσης ετησίως. Τα οφέλη είναι προφανή για τους πελάτες στους οποίους απευθύνεται η NetJets, καθώς ο χρόνος ενός ταξιδιού, πρακτικά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μειώνεται αισθητά, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υψηλότατου επιπέδου. “Mε τη NetJets αγοράζεις χρόνο και ασφάλεια. Οι πιλότοι μας είναι από τους πλέον έμπειρους διεθνώς, με διπλάσιες ώρες εκπαίδευσης και πτήσεων από ότι αποτελούν τα διεθνή standards”, αναφέρει η Marta de la Rocha.

Η NetJets σήμερα διαθέτει πάνω από 7.000 ιδιοκτήτες σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιεί πάνω από 300.000 πτήσεις ετησίως σε 3.200 αεροδρόμια σε 150 χώρες προσφέροντας εγγυημένη διαθεσιμότητα αεροσκάφους εντός 10 ωρών οπουδήποτε στην Ευρώπη, 365 ημέρες τον χρόνο.

Ο στόλος της ανέρχεται σε 700 αεροσκάφη, από τα οποία τα 100 στην Ευρώπη, αποτελώντας την 5η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία διεθνώς. Πέρυσι πραγματοποίησε συνολικά 78.000 ώρες πτήσεις σε όλο τον κόσμο. Αύξηση 5,2% έναντι του 2017. Το μερίδιό της στην Ευρώπη ανέρχεται στο 6% της αγοράς σε ώρες πτήσεις και 7% σε αριθμό πτήσεων. Το 40% των αεροσκαφών της είναι ηλικίας μικρότερης των τριών ετών, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 θα προσθέσει άλλα 14 αεροσκάφη στο πτητικό της δυναμικό.

Πηγή: capital.gr