Το πρώτο υπερελαφρό διθέσιο ιδιωτικό υδροπλάνο προσλιμνώθηκε στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, σε μια προσπάθεια να καταστεί δημοφιλής η χρήση του συγκεκριμένου εναέριου μέσου, όχι μόνο σε οργανωμένη βάση μέσω μιας εταιρίας, αλλά σε επίπεδο ιδιωτών και μάλιστα με ελάχιστες απαιτήσεις σε υποδομές. Το αεροσκάφος εκτέλεσε την πτήση μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και της “Hellenic Seaplane Association”, που εκπροσωπεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και έχει συσταθεί για να προωθήσει τη χρησιμότητα των υδροπλάνων.

«Το Σαββατοκύριακο έγινε ένα δοκιμαστικό ταξίδι, μια πετυχημένη δοκιμαστική πτήση από τη βάση μας μέχρι τη λίμνη Παμβώτιδα και το τοπικό υδατοδρόμιο, σε συνέχεια της προσπάθειας που είχε γίνει από ειδική αεροπορική εταιρία υδροπλάνων πριν από μερικά χρόνια, όταν και πετούσαν υδροπλάνα προς προορισμούς όπως οι Παξοί και τα Ιωάννινα. Σήμερα κάνουμε αυτή την προσπάθεια και μετά τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία που αφορά την κατασκευή και λειτουργία θαλασσοδρόμιων» εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9FM”, ο Κώστας Ρωσίδης, που ήταν και ο πιλότος του αεροσκάφους που έφτασε από την Πάχη Μεγάρων μέχρι τη λίμνη Παμβώτιδα.

Μετά και την επιτυχημένη πρώτη δοκιμή, η Hellenic Seaplane Association εκτιμά πως η προσπάθεια δεν πρέπει να περιοριστεί στην άφιξη του πρώτου υπερελαφρού διθέσιου ιδιωτικού υδροπλάνου στη λίμνη Παμβώτιδας.

«Η Ελλάδα είναι ιδεώδης χώρα για τη χρήση του υδροπλάνου, καθώς ακόμη και σήμερα που ζούμε στον 21ο αιώνα έχουμε πολλά μέρη που μπορούν να ενωθούν, έχουμε τεράστιες υδάτινες εκτάσεις λίμνες και ποτάμια πέρα από τη θάλασσα, οι οποίες γιατί όχι μπορούν να ενωθούν και με το υδροπλάνο» τονίζει ο κ.Ρωσίδης που εστιάζει και σε προοπτικές όπως πτήσεις προς εγχώριους αλλά και τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Κροατία, οι Δαλματικές Ακτές, η Βουλγαρία μεταξύ άλλων. «Με αεροσκάφη τέτοια μπορείς να πας παντού», καταλήγει.