Οικονομική στήριξη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετοιμάζονται να προσφέρουν οι Νοτιοκορεατικές τράπεζες στη χρεωμένη Asiana Airlines, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, λύνοντας έτσι τα προβλήματα ρευστότητας της αεροπορικής, μετά από έναν πολύ δύσκολο μήνα.

Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι θα πουλούσε το ποσοστό του αξίας 564 δισ. γουόν στην τιμή κλεισίματος της Δευτέρας, ως απάντηση στην άρνηση των τραπεζών για παροχή βοήθειας ύψους 500 δισ. γουόν.

Οι πιστωτές τώρα αποφάσισαν να αγοράσουν τα perpetual bonds (ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης ή διηνεκή ομόλογα) αξίας 500 δισ. γουόν, ενώ έθεσαν ένα πιστωτικό όριο 800 δις γουόν, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Hong Nam-ki.

Όπως είπε ο ίδιος, οι πιστωτές επιθυμούν η πώληση του μεριδίου του βασικού μετόχου που δεν είναι άλλος από την Kumho Industrial Co Ltd να πουλήσει το μερίδιό του εντός του τρέχοντος έτους.

Βασικός πιστωτής της Asiana Airline, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας μετά την Korean Air Lines, είναι η κρατική τράπεζα Korea Development Bank.

Εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας που έχει στην ιδιοκτησία της και την Asiana και την Kumho Industrial ανέφερε ότι θα γίνουν τα πάντα για να πουληθεί η  Asiana Airlines, προσθέτοντας ότι αναμένεται η υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας με τις τράπεζες εντός της ημέρας.

H μετοχή της Asiana υποχώρησε σήμερα κατά 4,6% ενώ η Kumho Industrial είχε απώλειες 3,6%. Τον Μάρτιο η αεροπορική ανακοίνωσε μεγάλες ζημιές και ακόμα μεγαλύτερο χρέος και είναι αντιμέτωπη με υποβαθμίσεις. Ο συνδιεθύνων σύμβουλος, Park Sam-koo, παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη.