Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο
Tην απόφαση της JetBlue να επεκταθεί και στην ευρωπαϊκή αγορά ανακοίνωσαν από κοινού οι Robin Hayes και Joanna Geraghty, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας αντίστοιχα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε πρόσφατα ο αερομεταφορέας για τους υπαλλήλους στο αεροδρόμιο JFK, στη Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα, η JetBlue, αρχής γενομένης από το 2021, θα εκτελεί πολλαπλά καθημερινά δρομολόγια από τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη προς το Λονδίνο. Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποιο αεροδρόμιο του Λονδίνου θα προσγειώνεται, ωστόσο έκανε γνωστό πως οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με ολοκαίνουρια αεροσκάφη Airbus A321LR (έχει παραγγείλει ήδη 13 αεροσκάφη του εν λόγω τύπου).
Η εταιρεία «ποντάρει» πολλά στην επιτυχημένη στα δρομολόγια εσωτερικού και διακεκριμένη καμπίνα Mint, την οποία και θα προσφέρει στους επιβάτες των πτήσεων προς Λονδίνο. Ακριβώς αυτή η μεγάλη επιτυχία που σημειώνει στην αμερικανική αγορά η Mint, αποτελεί τον λόγο που ώθησε τους διευθύνοντες της JetBlue στην απόφαση να κάνουν το μεγάλο βήμα και να αρχίσουν να προσφέρουν υπερατλαντικές πτήσεις με το συγκεκριμένο προϊόν διαθέσιμο στα αεροσκάφη τους, ένα προϊόν που όπως φιλοδοξούν, θα δώσει προβάδισμα στην εταιρεία και θα της χαρίσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό στη συγκεκριμένη, εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά. Σημειώνεται ότι στους επιβάτες που ταξιδεύουν στη θέση Mint, προσφέρεται δωρεάν WiFi, live τηλεόραση, επιπλέον χώρος για τα πόδια, καθίσματα-κρεβάτια, ποτά και σνακς και όλα αυτά σε ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τα προϊόντα άλλων αερομεταφορέων.
Σχετικά με το αεροδρόμιο που τελικά θα επιλέξει η JetBlue να προσγειώνεται, όλα είναι πιθανά, με τα Γκάτγουικ και Χίθροου όμως να έχουν ένα σχετικό προβάδισμα (το πρώτο από πλευράς κόστους και το δεύτερο από επιχειρησιακή σκοπιά, αφού στο Χίθροου δραστηριοποιούνται οι περισσότερες αεροπορικές-σύμμαχοι της JetBlue και έτσι οι επιβάτες της αμερικανικής εταιρείας θα έχουν περισσότερες επιλογές για ανταποκρίσεις).
Ασφαλώς, ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος για την JetBlue αφού στις συγκεκριμένες γραμμές δραστηριοποιούνται εταιρείες κολοσσοί όπως οι Delta, American Airlines, United, Virgin Atlantic, British Airways καθώς και η Norwegian. Οπως προαναφέρθηκε πάντως, η JetBlue «στοιχηματίζει» αρκετά στο πολυβραβευμένο premium προϊόν της, με το οποίο και φιλοδοξεί να προσελκύσει το επιβατικό κοινό, το οποίο επιθυμεί να πετάξει άνετα και φθηνά προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σύμφωνα με αναλύσεις, προκειμένου να καταφέρει να κοντράρει η JetBlue τη Norwegian, που είναι ο πιο αδύναμος παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά, θα χρειαστεί να προσφέρει τουλάχιστον διπλάσιες καθημερινές πτήσεις σε σχέση με τη σκανδιναβική low-cost (και αυτό γιατί η Norwegian χρησιμοποιεί Boeing 787, επομένως προσφέρει διπλάσιες θέσεις από αυτές που θα εξασφαλίζει η JetBlue με το Airbus A321LR).
Μπορεί το 2021 να φαίνεται ακόμη σχετικά μακρινό, ωστόσο η JetBlue έχει ήδη αρχίσει τις πυρετώδεις προετοιμασίες για τις πτήσεις προς Ευρώπη που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό των σχετικών δρομολογίων, τις αιτήσεις για slots στο αεροδρόμιο που θα επιλέξει να προσγειώνεται, καθώς και την εκκίνηση της μακράς διαδικασίας για την απόκτηση πιστοποίησης ETOPS, που είναι απαραίτητη για τα δικινητήρια αεροσκάφη που εκτελούν μεγάλες αποστάσεις πάνω από θάλασσα ή απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ασφαλούς επείγουσας προσγείωσης.