Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχαμάντ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η έρευνα της συντριβής το 2014 του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία δεν διεξήχθη με αντικειμενικότητα και με τη συμμετοχή της Κουάλα Λουμπούρ αλλά μάλλον εστίασε στο να κατηγορήσει τη Ρωσία για πολιτικούς λόγους.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι θα έπρεπε να είχε επιτραπεί στη Μαλαισία να συμμετάσχει στην εξέταση του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους.

«Για κάποιους λόγους, στη Μαλαισία δεν επετράπη να ελέγξει το μαύρο κουτί για να δει τι έγινε. Δεν γνωρίζουμε γιατί εξαιρεθήκαμε από την εξέταση αλλά ήδη από την αρχή βλέπουμε πολύ πολιτική σε αυτή (σ.σ. την εξέταση) και η ιδέα δεν ήταν να βρεθεί τι έγινε αλλά να εστιαστεί στην προσπάθεια να το αποδώσουν στους Ρώσους. Αυτή δεν είναι μία αντικειμενική εξέταση» δήλωσε ο πρωθυπουργός όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Malaysian National.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δηλώνουν ότι η Ρωσία πράγματι είναι υπεύθυνη για τη συντριβή.

«Κατηγορούν τη Ρωσία αλλά υπάρχουν αποδείξεις; Γνωρίζουμε ότι ο πύραυλος που έριξε το αεροσκάφος είναι ρωσικού τύπου, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει κατασκευαστεί στην Ουκρανία. Χρειάζεται να έχεις ισχυρές αποδείξεις για να δείξεις ότι εκτοξεύτηκε από Ρώσους, θα μπορούσε να ήταν από επαναστάτες στην Ουκρανία, θα μπορούσε να ήταν η ουκρανική κυβέρνηση καθώς διαθέτουν και αυτοί τον ίδιο πύραυλο» δήλωσε ο Μαχαθίρ.

Το Boeing, που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη κοντά στο Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου του 2014. Το σύνολο των 298 επιβατών, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί, σκοτώθηκαν.

Η ερευνητική ομάδα υπό την Ολλανδία ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος δήθεν καταρρίφθηκε από πύραυλο τύπου Buk που ανήκε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και είχε σκοπίμως δοθεί στην πολιτοφυλακή στο Ντονμπάς.

Η πολιτοφυλακή από την πλευρά της επιμένει ότι δεν κατέχει τέτοιου τύπου όπλα που θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχο σε τέτοιο υψόμετρο.

Πηγή: sputniknews.gr