Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

Στα 100 -και πλέον- χρόνια ύπαρξης της βιομηχανίας των αερομεταφορών είναι αμέτρητες οι αεροπορικές εταιρίες που έκαναν την εμφάνιση τους. Από αυτές, οι περισσότερες δεν κατάφεραν να αντέξουν στον χρόνο και εξαφανίστηκαν νωρίς. Ωστόσο, δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι αερομεταφορείς που ιδρύθηκαν από τα χρόνια της πολιτικής αεροπορίας, άντεξαν στις προκλήσεις των καιρών και συνεχίζουν μέχρι σήμερα όχι μόνο να λειτουργούν κερδοφόρα αλλά και να αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για τις νεότερες αεροπορικές εταιρίες. Ανάμεσα στις αρχαιότερες εν ενεργεία και πλέον επιτυχημένες εταιρίες αποτελούν μεταξύ άλλων οι KLM, Delta Air Lines, Aeroflot και Qantas. 

 

1. KLM (Ολλανδία)

Έτος ίδρυσης: 1919 

Πρώτη πτήση: 1920

Η πρώτη πτήση της KLM έλαβε χώρα στις 17 Μαΐου 1920 από το αεροδρόμιο Κρόιντον του Λονδίνου με προορισμό το Άμστερνταμ, μεταφέροντας 2 Βρετανούς δημοσιογράφους και μερικές εφημερίδες. Την πτήση πραγματοποίησε ένας Βρετανός πιλότος ονόματι Τζέρι Σο με ένα αεροσκάφος τύπου De Havilland DH-16.

 

2. Avianca (Κολομβία)

Έτος ίδρυσης: 1919 

Πρώτη πτήση: 1919

Η Avianca είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της Κολομβίας και συγχρόνως η παλαιότερη αεροπορική εταιρία του Δυτικού Ημισφαιρίου. Ιδρύθηκε το 1919 στην πόλη Μπαρανκίγια της Κολομβίας από Γερμανούς μετανάστες. Σήμερα θεωρείται από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες της Λατινικής Αμερικής ενώ από το 2012 αποτελεί μέλος της αεροπορικής συμμαχίας Star Alliance.

 

3. Qantas Airways (Αυστραλία)

Έτος ίδρυσης: 1920 

Πρώτη πτήση: 1922

Η Qantas έχει επανειλημμένα ανακηρυχτεί ως η πιο ασφαλής αεροπορική του κόσμου. Είναι μεταξύ των εταιριών που ιδρύσαν την αεροπορική συμμαχία Oneworld και πρόσφατα έγινε η πρώτη αεροπορική στον κόσμο που συνδέει με απευθείας πτήση την Αυστραλία με την Ευρώπη (Περθ-Λονδίνο).

 

4. Aeroflot (Ρωσία)

Έτος ίδρυσης: 1923 

Πρώτη πτήση: 1923

Το 51% των μετοχών της Aeroflot ανήκει στο ρωσικό κράτος. Η εταιρία απασχολεί περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους και το 2006 έγινε μέλος της αεροπορικής συμμαχίας Skyteam. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την σοβιετική περίοδο θεωρούνταν η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στον κόσμο ενώ τα τελευταία χρόνια κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο συνεπείς αερομεταφορείς παγκοσμίως.

 

5. Czech Airlines (Τσεχία)

Έτος ίδρυσης: 1923 

Πρώτη πτήση: 1923

H CSA, o εθνικός αερομεταφορέας της Τσεχίας, αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους αερομεταφορείς της Ευρώπης. Το 1957 η Czech Airlines έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρία παγκοσμίως που εκτελούσε τακτικές πτήσεις μεταξύ Πράγας και Μόσχας χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αεριωθούμενα (jet) αεροσκάφη. Η εταιρία αποτελεί μέλος της SkyTeam.

6. Finnair (Φινλαδία)

Έτος ίδρυσης: 1923 

Πρώτη πτήση: 1924

Η Finnair, o εθνικός αερομεταφορέας της Φινλανδίας, εκτέλεσε την πρώτη της πτήση τον Μάρτιο του 1924 από το Ελσίνκι με προορισμό το κοντινό Ταλίν. Θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως. Το φινλανδικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας καθώς έχει στην κατοχή του το 55,8% των μετοχών. Aπό το 1998 η Finnair αποτελεί μέλος της αεροπορικής συμμαχίας Oneworld. 

7. Delta Air Lines (ΗΠΑ)

Έτος ίδρυσης: 1924 

Πρώτη πτήση: 1929

Η Delta Air Lines ξεκίνησε από την πολιτεία της Τζόρτζια ως εταιρία αεροψεκασμών με την επωνυμία Huff Daland Dusters και εν συνεχεία μετακόμισε στην Λουιζιάνα και μετονομάστηκε σε Delta Air Services. Το όνομα της το πήρε από το Δέλτα του Μισισιπή. Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος κόμβος της Delta Air Lines, τόσο από αριθμό επιβατών όσο και από αριθμό αναχωρήσεων, είναι η Ατλάντα. 

8. Air Serbia (Σερβία)

Έτος ίδρυσης: 1927

Πρώτη πτήση: 1928

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Σερβίας, ταν ιδρύθηκε, ονομαζόταν Aeroput, εν συνεχεία το 1948 μετονομάστηκε σε JAT για να μετατραπεί σε Air Serbia το 2013, όταν και πέρασε στα χέρια του ομίλου Etihad. Aπό το 2016 η εταιρία πετάει απευθείας από Βελιγράδι προς Νέα Υόρκη με Airbus A330-200. 

9. Iberia (Ισπανία)

Έτος ίδρυσης: 1927

Πρώτη πτήση: 1927

Η Iberia, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ισπανίας, ιδρύθηκε το μακρινό 1927 και έχει ως βάση της την Μαδρίτη και το αεροδρόμιο Μπαράχας. H εταιρία έγραψε ιστορία το 1946, όταν και άρχισε να πετάει από την Μαδρίτη προς το Μπουένος Άιρες με αεροσκάφη Douglas DC-4. Το 2010 η Iberia συγχωνεύτηκε με την British Airways σχηματίζοντας την IAG (Ιnternational Airlines Group), έναν από τους μεγαλύτερους αεροπορικούς ομίλους παγκοσμίως.

10. LOT Polish Airlines

Έτος ίδρυσης: 1928

Πρώτη πτήση: 1929

H LOT ιδρύθηκε το 1928 στην Βαρσοβία και είναι η εθνική αεροπορική εταιρία της Πολωνίας. Το 1929, σύντομα μετά την έναρξη λειτουργίας της, η εταιρία άρχισε να πετάει και εκτός Πολωνίας, προς Βιέννη. Το ίδιο έτος μάλιστα η LOT υιοθέτησε για σήμα της τον γερανό, τον οποίο ακόμα διατηρεί στο εμβληματικό λογότυπο της. Το 2014 η πολωνική εταιρία έγινε το 14ο μέλος της αεροπορικής συμμαχίας Star Alliance.