Η λίστα των αντικειμένων που απαγορεύονται σε ένα αεροπλάνο είναι μεγάλη και περιλαμβάνει ποτά, προϊόντα περιποίησης, σπρέι και άλλα πολλά.

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα επικίνδυνο υγρό από ένα ακίνδυνο κατά τον περιορισμένο χρόνο ελέγχου – για παράδειγμα να ξεχωρίσεις ένα μπουκάλι γεμάτο νερό από ένα μπουκάλι γεμάτο από μια χημική ουσία όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εκρηκτικών υγρών . 

Όλα ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη ενός Βρετανού τρομοκράτη από το Μπέρμιγχαμ, ονόματι Αχμέντ Αλί, που δοκίμασε να περάσει εκρηκτικά υγρά το 2006. 

Φυσικά δεν είναι δυνατόν κανείς να ελέγχει ένα ένα τα υγρά στα μπουκάλια των επιβατών, όταν υπάρχουν εκατοντάδες άτομα που θέλουν να μπουν στο αεροπλάνα τους, έτσι όλα τα υγρά κάθε είδους απαγορεύτηκαν από την TSA.

Στην Ιαπωνία, έχουν ήδη εγκατασταθεί σαρωτές μπουκαλιών που μπορούν να εντοπίσουν ύποπτα υγρά. Την τεχνολογία αυτή υιοθετούν σιγά σιγά όλο περισσότερα αεροδρόμια ανά τον κόσμο.  

Προς το παρών όλα τα υγρά πρέπει να είναι σε συσκευασίες μέγιστης χωρητικότητας 100 ml (3,4 ουγγιές) και να βρίσκονται σε μια ενιαία, διαφανή, επανακλειόμενη σακούλα μέγιστου μεγέθους 20 cm x 20 cm και μέγιστης χωρητικότητας ενός λίτρου.