Η Ryanair προχώρησε στην εξαγορά της Malta Air στο πλαίσιο της οποίας θα διευρύνει το στόλο των 6 αεροσκαφών B737 που διαθέτει μέχρι στιγμής στη Μάλτα. Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε πως η επένδυση αυτή θα της επιτρέψει να αναπτύξει την ήδη ευρεία παρουσία της στη Μάλτα, που ανέρχεται σε 3 εκατ. επιβάτες ετησίως, και να έχει πρόσβαση σε αγορές εκτός ΕΕ (όπως η Β. Αφρική) με πτήσεις από τη Μάλτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου. Έπειτα η Ryanair Holdings σκοπεύει να προβεί στη μεταφορά 6 αεροσκαφών της Μάλτας, αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων, στο μητρώο της Μάλτας αλλά και 200 μέλη πληρώματος με βάση της Μάλτα σε τοπικά συμβόλαια καταβάλλοντας τη φορολογία της Μάλτας.

Έτσι θα αυξήσει το στόλο αεροσκαφών στη Μάλτα σε 10 μέσα στην ερχόμενη τριετία και θα δημιουργήσει πάνω από 350 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρίας, θα αλλάξει το branding των αεροσκαφών με βάση τη Μάλτα σύμφωνα με τα χρώματα της Malta Air για το καλοκαίρι του 2020 και θα μεταφέρει αεροσκάφη της Ryanair από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία στο πιστοποιητικό Αερομεταφορέα της Μάλτας, κάτι που θα επιτρέψει στα πληρώματα να καταβάλλουν φόρους εισοδήματος τοπικά στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία και όχι στην Ιρλανδία όπου απαιτείται να καταβάλλονται οι φόροι εισοδήματος μέχρι στιγμής, όπως προβλέπει το πιστοποιητικό Αερομεταφορέα της Ryanair στην Ιρλανδία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, δήλωσε: «Η Malta Air θα πετάξει με περηφάνια σε περισσότερους από 60 προορισμούς σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, καθώς αναζητούμε να αναπτύξουμε τον στόλο μας, τις διαδρομές μας και τις θέσεις εργασίας στη Μάλτα τα επόμενα τρία χρόνια».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Τουρισμού της Μάλτας, Konrad Mizzi, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ryanair να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί σε μια πλήρως ανεπτυγμένη αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Μάλτα, που θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της χώρας».