Στο αεροδρόμιο Gatwick της Μεγάλης Βρετανίας, απονεμήθηκε το «Βραβείο Προσβάσιμου Αεροδρομίου», για τη δέσμευσή του να προσφέρει ισότιμη ταξιδιωτική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες του. Το βραβείο αυτό υιοθετήθηκε στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες το 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), στόχος είναι η βράβευση του καλύτερου αεροδρομίου στην Ευρώπη όσον αφορά το επίπεδο προσβασιμότητας καθώς και το εύρος και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει. «Με το θεσμό αυτό ενθαρρύνονται τα αεροδρόμια να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς».

Ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαϊδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονομής του βραβείου, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στη Μαρίνα Λεμεσού, «επιβεβαίωσε ότι τα αεροδρόμια με υψηλά επίπεδα προσβασιμότητας και παροχής υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρίες είναι αυτά που συνεργάζονται στενά με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες».

Πρόσθεσε ότι «η στενή συνεργασία που έχει το αεροδρόμιο του Gatwick με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένου ενός τοπικού φόρουμ για την προσβασιμότητα για τις απαιτήσεις προσβασιμότητας των χρηστών με διαφορετικές αναπηρίες που είτε είναι ορατές είτε όχι, είναι που του εξασφάλισε τον τίτλο του πιο προσβάσιμου αεροδρομίου».

Η κριτική επιτροπή για το Βραβείο Προσβάσιμου Αεροδρομίου επεξήγησε την απόφαση της τονίζοντας πως ανάμεσα σε άλλες υπηρεσίες στο αεροδρομίο του Gatwick, οι επιβάτες με αναπηρίες μπορούν να επωφεληθούν από σηματοδοτημένα σημεία εξυπηρέτησης που κατασκευάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά μέτρων προσβασιμότητας όπως μπρέηλ, ακουστικά και κουμπί κλήσης σε ύψος που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα σε τροχοκάθισμα.