Γερμανοί ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μονάχου ανέπτυξαν ένα αυτόματο σύστημα προσγείωσης, το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες ορατού φωτός και υπέρυθρες, οι οποίες σε συνδυασμό με την επεξεργασία computer vision, επιτρέπουν σε μικρά αεροσκάφη να προσγειωθούν μόνα τους, χωρίς κανένα επίγειο σύστημα.

Τα σύγχρονα αεροσκάφη έχουν αυτόματο πιλότο αλλά δε διαθέτουν πλήρως αυτόνομα συστήματα, μιας και η προσγείωση ελέγχεται από το σύστημα ILS (Instrument Landing System) που βρίσκεται συνήθως σε μεγάλα αεροδρόμια. Τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται οδηγούν το αεροπλάνο στο διάδρομο ακόμα και όταν δεν υπάρχει ορατότητα, η επαφή όμως με το έδαφος είναι ακόμα στα χέρια των πιλότων.

Ο υπολογιστής αναγνωρίζει το διάδρομο προσγείωσης και έπειτα οδηγεί το αεροσκάφος σε αυτό και το προσγειώνει μόνο του. Το νέο σύστημα αλλάζει τα δεδομένα στη χρήση μικρών αεροσκαφών τα οποία προσγειώνονται συνήθως σε αεροδρόμια τα οποία δε διαθέτουν ILS και θα μπορεί να τα προσγειώνει ακόμα και με κακές καιρικές συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το νέο σύστημα, μπορεί να αποτελέσει ακόμα και τη βάση για πλήρως αυτόνομα αεροπορικά ταξίδια στο μέλλον.