Ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας που αποτελείται από 15.000 φωτοβολταϊκά πάνελ έχει εγκατασταθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Σε ανακοίνωση που έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι υπεύθυνοι του αερολιμένα του Ντουμπάι ανέφεραν ότι το σύστημα θα παράγει 7.483.500 κιλοβατώρες ενέργειας ετησίως, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 3.243 μετρικούς τόνους.

Η Etihad Energy Services, μια θυγατρική εταιρεία της Αρχής Ηλεκτρισμού και Υδάτων του Ντουμπάι, συμμετείχε στην εγκατάσταση του έργου.

Ο Michael Ibbitson, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τις υποδομές και την τεχνολογία των επιχειρήσεων στα αεροδρόμια του Ντουμπάι, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι έχουν αναληφθεί ορισμένες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα.

“Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών εξαρτημάτων, τη βελτιστοποίηση των συστημάτων ψύξης, την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων LED και πολλών άλλων”, εξήγησε.

“Εκτός από το να περιορίσουμε το αποτύπωμα άνθρακα, μειώνοντας παράλληλα το κόστος, αυτές οι πρωτοβουλίες υποστηρίζουν επίσης το μακροπρόθεσμο όραμά μας για ένα μέλλον ουδέτερο από άνθρακα, σύμφωνα με τον στόχο του κλάδου της αεροπορίας”.

Σε όλο τον κόσμο, ορισμένα αεροδρόμια έχουν εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες στα ακίνητά τους σε μια προσπάθεια πράσινης λειτουργίας.

Τον Απρίλιο του 2019, το Τμήμα Μεταφορών της Χαβάης ανακοίνωσε ότι 2.980 φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν εγκατασταθεί στον πέμπτο όροφο του Terminal 2 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Daniel K. Inouye στη Χονολουλού.

Τον Οκτώβριο η ηλιακή επιχείρηση Solarcentury δήλωσε ότι είχε υπογράψει σύμβαση με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας για την εγκατάσταση ενός ηλιακού συστήματος εδάφους 500 κιλοβάτ στο Διεθνές Αεροδρόμιο Moi στη Μομπάσα της Κένυας.