Νέο τρόπο βρήκαν οι τράπεζες να δελεάζουν όσους πελάτες δέχονται να μη λάβουν τους τόκους καταθέσεων, επιβραβεύοντάς τους με αεροπορικά μίλια. Έτσι, προσελκύουν νέους καταθέτες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν κίνητρα στους ήδη υπάρχοντες. 

Η αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific, προσφέρει ήδη το πρόγραμμα Asia Miles σε όσους έχουν μεγάλο ποσό σε καταθέσεις στη βρετανική τράπεζα Standard Chartered. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2016 το Asia Miles έχει προσελκύσει πάνω από 640 εκατ. δολάρια σε καταθέσεις και περίπου 33.000 πελάτες στη StanChart.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω πρόγραμμα μιλίων είναι πολύ πιο συμφέρον οικονομικά για τον καταθέτη από τους αντίστοιχους τόκους που θα λάμβανε.

Ο Σαμίρ Σάμπερουαλ, επικεφαλής λιανικής τραπεζικής της StanChart στην Κίνα και τη Βόρεια Ασία, δήλωσε στους Financial Times: «Δεν θα προσφέραμε ένα πραγματικό επιτόκιο σε ποσοστό υψηλότερο από αυτό που προσφέρουμε σε μια κανονική κατάθεση».

Ο Ρόνιτ Γκοουζ, αναλυτής στη Citigroup, δήλωσε στους Financial Times ερωτώμενος για το θέμα: «Η Cathay γνωρίζει ότι ένα ποσοστό των μιλίων δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ, ενώ εάν η τράπεζα προσφέρει ένα επιτόκιο, θα χρειαστεί να το πληρώσει».

Το παράδειγμα της βρετανικής Standard Chartered, ακολούθησε και η αμερικανική Citigroup στους καταθέτες στις ΗΠΑ. Οσοι πελάτες της άνοιξαν και χρησιμοποίησαν λογαριασμό στην τράπεζα μετά την άνοιξη του 2019, έλαβαν 30.000 αεροπορικά μίλια ως επιβράβευση.

Επιπλέον, μέσω του προγράμματος Citigold, όσοι καταθέτες έχουν πάνω από 200.000 δολάρια στον λογαριασμό τους επιβραβεύονται με συνδρομές αξίας 200 δολαρίων τον χρόνο στην υπηρεσία Amazon Prime και στην υπηρεσία απευθείας αναπαραγωγής μουσικής Spotify. Οσοι πελάτες της αμερικανικής τράπεζας έχουν περισσότερα από 50.000 δολάρια στον λογαριασμό τους έχουν χαμηλότερο επιτόκιο και ευνοϊκότερους όρους σε υποθήκες.

Εϊναι γεγονός πως όλο και περισσότερες τράπεζες θα υιοθετήσουν αυτά τα νέα προγράμματα επιβραβεύσεων αντί της πληρωμής τόκων ή παράλληλα με αυτή.