H Hermes Airports, μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) που εφαρμόζει από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, βασισμένο στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για να καταπολεμήσουν τις παθογένειες διεθνώς.
 
Εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της καταπολέμησης της φτώχειας και της εξάλειψης των ανισοτήτων, μεταξύ άλλων, η Hermes Airports, προσάρμοσε τους στόχους της στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές κοντά στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
 

Παράλληλα, έχει θεσπίσει ένα δίκτυο συνεργατών με ΜΚΟ, ώστε οι δράσεις ΕΚΕ να είναι στοχευμένες σε άμεσες ανάγκες και να αποφέρουν πολλαπλάσιο ανταποδοτικό όφελος στην κοινωνία.

Με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η Hermes Airports, σε συνεργασία με το Sophia Foundation, στηρίζει τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω», με το οποίο προσφέρεται μαγειρεμένο φαγητό σε παιδιά που φοιτούν στα ολοήμερα προγράμματα δημοτικών σχολείων της επαρχίας Λάρνακας. Μάλιστα, για τις ανάγκες του προγράμματος, εργοδοτούνται άνεργες μητέρες των παιδιών, οι οποίες ετοιμάζουν τα γεύματα.

Ακόμα, έχοντας ως βασική προτεραιότητα να προσφέρει προσβάσιμα αεροδρόμια για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, η Hermes Airports έχει θεσπίσει το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Μπορώ να Πετάξω», μέσα από το οποίο δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με αυτισμό και τους συνοδούς τους να έχουν ένα όσο το δυνατό πιο εύκολο και ευχάριστο αεροπορικό ταξίδι, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αυτισμό. Το πρόγραμμα προσφέρει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του αεροδρομίου, ενώ τα τελευταία χρόνια η Hermes συμμετέχει στη δράση «Αυτισμός στον Αέρα», η οποία αφορά την προσομοίωση πτήσης, με την επιβίβαση παιδιών με αυτισμό και των συνοδών τους, σε ένα αεροσκάφος, με στόχο την εξοικείωσή τους με τη διαδικασία ενός αεροπορικού ταξιδιού.
Περαιτέρω, η Hermes Airports, έχοντας αποσπάσει το 2017 και το 2018 το βραβείο για τα πιο προσβάσιμα αεροδρόμια της Ευρώπης από το ACI Europe (για τη Λάρνακα και την Πάφο αντίστοιχα), συνεχίζει να υλοποιεί καινοτόμες πρωτοβουλίες σε θέματα προσβασιμότητας, όπως τη λειτουργία του πρώτου ειδικά εξοπλισμένου αποδυτηρίου για ΑμεΑ στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Το αποδυτήριο έχει δημιουργηθεί στη βάση διεθνών προδιαγραφών, ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Ακόμη, η νέα ιστοσελίδα της εταιρείας λειτουργεί με βάση το πρότυπο WCAG, που καθιστά εύκολη τη χρήση της από άτομα με οπτικές και άλλες αναπηρίες.
 

Πέραν της απτής στήριξης προγραμμάτων αλληλεγγύης, η Hermes Airports υποστηρίζει διαχρονικά με οικονομική ενίσχυση θεσμούς ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι ο έρανος του ΠΑΣΥΚΑΦ, ο Ραδιομαραθώνιος, το Telethon και ο Παγκύπριος Έρανος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Επιπλέον, είναι στρατηγικός χορηγός του προγράμματος προώθησης εθελοντικών δράσεων με έμφαση το περιβάλλον «Let’s Do It Cyprus». Φέτος, υλοποιήθηκε και η περιβαλλοντική δράση «Λέμε Όχι στο Πλαστικό Καλαμάκι», η οποία είχε ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών απο τα δημοτικά σχολεία των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με το αεροδρόμιο Λάρνακας, σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκύπτουν χρησιμοποιώντας πλαστικά καλαμάκια.

Πράσινα αεροδρόμια

Πέρα από τις δράσεις ΕΚΕ σε διάφορους τομείς της τοπικής κοινωνίας, η Hermes Airports εστιάζει μεγάλο μέρος των ενεργειών και των σχεδιασμών της στο περιβάλλον, με στόχο την ανάπτυξη όσο το δυνατόν πιο βιώσιμων αεροδρομίων, με μηδενική εκπομπή ρύπων τις επόμενες δεκαετίες.

Ήδη, η Hermes έχει κατακτήσει το ACA Level 3+, το τέταρτο και υψηλότερο επίπεδο πιστοποίησης της λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (Airport Carbon Accreditation), το οποίο εκδίδεται από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI Europe). Το εν λόγω πιστοποιητικό έχει δοθεί μέχρι σήμερα μόνο σε 51 αεροδρόμια παγκοσμίως, ανάμεσά τους και αυτά της Λάρνακας και της Πάφου.
 
Το ACA Level 3+ πιστοποιεί πως η Hermes έχει φτάσει σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, έχει δηλαδή ελαχιστοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εκπομπή ρύπων και έχει λάβει αντισταθμιστικά μέτρα για όσες εκπομπές ελέγχονται απευθείας από την ίδια και σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να ελαχιστοποιηθούν περαιτέρω. Τα αντισταθμιστικά μέτρα που χρηματοδότησε η Hermes αφορούν έργα σε τοπικές κοινότητες της Ινδίας, του Νεπάλ και της Ταϊβάν, βασισμένα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με έμφαση στους στόχους για Αξιοπρεπή Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη και Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια.
 
Εξάλλου, η βιώσιμη ανάπτυξη των αεροδρομίων ήταν το θέμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και συνεδρίου του ACI Europe που φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία η Hermes Airports τον περασμένο Ιούνιο στη Λεμεσό, θέτοντας από τη χώρα μας τις βάσεις για τον μεγάλο διάλογο που έχει ανοίξει για πιο φιλικές προς το περιβάλλον αερομεταφορές και αεροδρόμια. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Hermes υπέγραψε τη Συμφωνία NetZero2050, με την οποία δεσμεύεται να επιτύχει μηδενική εκπομπή ρύπων το αργότερο έως το 2050.
 
Η δέσμευση NetZero2050 έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής από 40 εταιρείες που διαχειρίζονται 194 αεροδρόμια σε 24 χώρες, οι οποίες καλούνται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε μέχρι τα μέσα του αιώνα να απαλλαγούν από τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, η Hermes Airports έχει δρομολογήσει μεταξύ άλλων, εντός του 2019, τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με τα οποία θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 25% και 30% αντίστοιχα. Πέρα από την άμεση και δραστική συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από τη λειτουργία των αεροδρομίων, η δημιουργία τους θα συμβάλει σημαντικά και στην επίτευξη των εθνικών στόχων για χρήση ΑΠΕ και μείωση των ρύπων έως το 2020.