Τον Μάρτιο του 2015, ο διαγνωσθείς με βαριά κατάθλιψη Αντρέας Λούμπιτζ συνέτριψε σκόπιμα ένα αεροπλάνο της Germanwings με 150 επιβάτες σε απομακρυσμένη περιοχή των γαλλικών Άλπεων. Οι οικογένειες των θυμάτων εξακολουθούν να ζητούν αποζημίωση για την ψυχική οδύνη από τη μητρική εταιρεία, Lufthansa.

Η Lufthansa εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της θυγατρικής της Germanwings πριν από τέσσερα χρόνια με την αμφιλεγόμενη άρνηση της να τους καταβάλλει αποζημιώσεις.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αεροπορική εταιρεία εξέδωσε μια επιστολή υποστηρίζοντας ότι οι συγγενείς δεν δικαιούνται αποζημίωση επειδή οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην μοιραία πτήση δεν υπέφεραν την στιγμή του θανάτου τους.

Στη Γερμανία, η αποζημίωση για ηθική βλάβη σε τέτοιες περιπτώσεις βασίζεται εν μέρει στην έκταση των δεινών που τα θύματα έπρεπε να υπομείνουν πριν από το θάνατο. Η αεροπορική εταιρεία προφανώς επιδιώκει να αποδείξει ότι ο θάνατός τους ήταν γρήγορος και απροσδόκητος, λέγοντας ότι οι επιβάτες δυσκολεύτηκαν να παρατηρήσουν το αεροπλάνο να προσεγγίζει το έδαφος. Σε ένα έγγραφο 120 σελίδων που έλαβε η γερμανική WDR, οι δικηγόροι της Lufthansa ζητούν από το περιφερειακό δικαστήριο της πόλης Έσσεν να απορρίψει τους ισχυρισμούς των ενάγοντων χρησιμοποιώντας αυτή την δικαιολογία.

Οι συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν ότι είναι σαφές ότι οι επιβάτες είχαν επίγνωση ότι «συμβαίνει κάτι φοβερό» και φοβούνταν για τη ζωή τους. Πριν από τη συντριβή, ο Λούμπιτζ κλειδώθηκε στον θάλαμο διακυβέρνησης με τον δεύτερο πιλότο να χτυπά απεγνωσμένα την πόρτα για να μπει – και αυτό ήταν κάτι που οι επιβάτες πρέπει να είχαν αντιληφθεί.

«Ο όρος «βασανιστήρια» δεν επαρκεί για να περιγράψει «αυτά που έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι, είπε στα γερμανικά ΜΜΕ η Έλμαρ Τζιέμουλα, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους συγγενείς των 40 θυμάτων. Καθώς το αεροπλάνο προσέγγιζε στο έδαφος, πρέπει να είχαν συνειδητοποιήσει ότι έρχονται τα «τελευταία λεπτά της ζωής τους».

Αρχικά, η Germanwings και οι συγγενείς των θυμάτων συμφώνησαν σε αποζημίωση ύψους 25.000 ευρώ ανά θύμα. Τώρα, οι οικογένειες αυτών που πέθαναν στη συντριβή απαιτούν 25.000 ευρώ περισσότερα ως αποζημίωση για ηθική βλάβη από την Lufthansa. Μια ακρόαση στο δικαστήριο αναμένεται κάπου μέσα στο φθινόπωρο.