Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο tour operator απέτυχε να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, δημιουργώντας πρόβλημα επαναπατρισμού σε περισσότερους από 600.000 πελατές του,που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας!

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία επισήμανε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά την χρεοκοπία.

Σημειώνεται, ακόμη πως η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και έτσι όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και τα πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρα».

Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας. Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας.

Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ σε ανακοίνωση το πρωί.

Υπενθυμίζεται, πως το έτος ίδρυσης της εταιρείας ήταν το 1841 με 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο όπου από αυτούς οι 9.000 ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πλέον άνεργοι.