Bομβαρδιστικό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με 13 επιβαίνοντες συνετρίβη χθες Τετάρτη σε αεροδρόμιο στην Πολιτεία Κονέτικατ, στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλέστηκαν τοπικά ΜΜΕ.

Το βομβαρδιστικό τύπου B-17, γνωστού με το προσωνύμιο «Ιπτάμενο Οχυρό», συνετρίβη λίγο πριν από τις 10:00 [17:00 ώρα Ελλάδας] στο διεθνές αεροδρόμιο Μπράντλι, λίγη ώρα αφότου ο κυβερνήτης του ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση λόγω τεχνικού προβλήματος, λιγότερα από δέκα λεπτά μετά την απογείωσή του, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο διευθυντής του αεροδρομίου Κέβιν Ντίλον.

Το αεροσκάφος, που διαχειριζόταν το ίδρυμα Collings, μετέφερε 13 ανθρώπους, δέκα επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος, διευκρίνισε ο Τζέιμς Ροβέλα, αξιωματούχος των πολιτειακών αρχών στο Κονέτικατ αρμόδιος για τη δημόσια ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Ροβέλα, όλοι οι επιβαίνοντες στο παλιό αεροσκάφος υπέστησαντραυματισμούς, πολλοί θανατηφόρους, όπως κι ένα πρόσωπο που βρισκόταν σε υπόστεγο των υπηρεσιών συντήρησης το οποίο διαπέρασε το αεροσκάφος όταν έπεσε στο έδαφος κι έπιασε φωτιά.

Το παλιό βομβαρδιστικό χτύπησε πέρα από το υπόστεγο και δεξαμενές με υγρό αποπάγωσης στο αεροδρόμιο.

Δεν είναι σαφή μέχρι στιγμής τα αίτια του δυστυχήματος. Σε απόσπασμα επικοινωνίας μεταξύ του πιλότου του παλιού βομβαρδιστικού και του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου, που μεταφόρτωσαν στους ιστοτόπους τους τοπικά ΜΜΕ, ακούγεται ο χειριστής να ζητεί λίγη ώρα μετά την απογείωση άδεια να επιστρέψει επειγόντως λόγω «κάποιου προβλήματος» στις μηχανές του.

Tέλος, ο γερουσιαστής του Κονέτικατ Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ επισήμανε πως υπάρχουν συνολικά 18 βομβαρδιστικά B-17 – από τα περίπου 13.000 που είχαν κατασκευαστεί – τα οποία εξακολουθούν να εκτελούν πτήσεις, κυρίως για λόγους επίδειξης και σε αεροπορικές εκθέσεις, στις ΗΠΑ. «Η τραγωδία που έγινε εδώ μπορεί να δώσει διδάγματα σε αυτούς που κάνουν ακόμα πτήσεις με αυτά τα αεροπλάνα», σημείωσε ο γερουσιαστής, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «αεροσκάφη εποχής» και πως χρειάζεται να δίνεται μεγάλη έμφαση στη «σωστή συντήρηση» και στον χειρισμό τους.