Στα 10 δισ. λίρες μπορεί να φτάσουν οι αξιώσεις των πιστωτών του Thomas Cook. Σε εμπιστευτικό έγγραφο που προετοιμάστηκε ημέρες πριν την πτώχευση υπάρχουν λεπτομέρειες για τις συνέπειες της κατάρρευσης του οργανισμού στον ταξιδιωτικό κλάδο, στις οποίες είναι και τα τεράστια χρέη προς τους ξενοδόχους, τους μεσάζοντες και άλλους παρόχους.

To brand του Thomas Cook είχε αξία μόλις 1,3 εκατ. λίρες, όπως αποκαλύπτει το έγγραφο που συνέταξαν οι σύμβουλοι AlixPartners, οι οποίοι τώρα πλέον διαχειρίζονται την εκκαθάριση της εταιρείας μαζί με την KPMG. Η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν προσφέρει 830 εκατ. ευρώ σε δανεισμό και προγράμματα διάσωσης για να στηρίξουν θυγατρικές της Thomas Cook και να προστατευτούν από τις συνέπειες της πτώχευσης

Ακόμη, το Ην. Βασίλειο χορήγησε 160 εκατ. Λίρες για τον επαναπατρισμό των πελατών του τουρ οπερέιτορ καθώς και για αποζημιώσεις των εργαζομένων.Τα περιουσιακά στοιχεία του τουρ οπερέιτορ πέραν του ρευστού ανέρχονταν μόλις σε 59 εκατ. λίρες, για μια εταιρία που είχε αξία στο Χρηματιστήριο άνω τνω 2 δισ. λιρών πριν 18 μήνες.

Σημειώνεται τέλος, ότι ηThomas Cook διέθετε 200 slot στο αεροδρόμιο του Γκάτουικ και 350 στο Μάντσεστερ.Ενδιαφέρον για αυτά έχουν εκφράσει η Air France KLM, η International Airlines Group, η EasyJet και η Virgin Atlantic.